Smaking Sør-Rhone 20140316

Sør-Rhone: Vaqueyras, Gigondas og Chateauneuf-du-Pape

Vinverdenen er stor, og man rekker ikke over alt. Sør-franske viner (sørlige Rhone og Languedoc) gjorde vi i 2003 og 2008, men siden har det vært stilt i Vitissammenheng om disse områdene. Det er sikkert ikke tilfeldig, kombinasjonen av varme årganger, oppmerksomhet fra en viss herr Parker med sin preferanse for tunge, alkoholiske viner og ganske store prisøkninger på noen av de velansette, klassiske eiendommene (so what else is new?) har vel gjort at mange av oss har prioritert andre interesser.

Men området er ikke ensartet. Det er bra med variasjon, men dette er kanskje også områdets problem. Hva er egentlig en Sør-Rhone vin? Langt i fra alt faller inn i standardoppskriften. Årganger varierer, den tillatte druemiksen er svært allsidig og terroirene i de ulike appelasjonene er atskillig mer ulike enn de fleste er klar over, og ikke alle produsentene abonnerer på herr Parkers oppskrift for 100 poeng.

Over årene har klubben samlet litt vin, og med god hjelp fra private kjellere, har vi satt sammen et program med mange av de store navnene, og med en bredde som forhåpentligvis kan belyse noen av disse poengene.

Vinliste (mindre justeringer kan forekomme)

Chateauneuf-du-Pape Ch. Rayas Blanc 1998
Chateau du Tours 2006 Vaqueyras
Cambie, Les Halos de Jupiter Gigondas 2010
Cambie, Les Halos de Jupiter Vacqueyras 2010
Montirius Clos Vaqueyras 2005
Montirius Terre des Aines Gigondas 2005
Ferraud-Brunel Gigondas 2000
Chateauneuf-du-Pape La Bernadine 2007, Chapoutier;
Chateauneuf-du-Pape 2007  Marcoux
Chateauneuf-du-Pape 2007 La Nerthe
Chateauneuf-du-Pape 2001 Beaucastel
Chateauneuf-du-Pape 2003 Beaucastel
Chateauneuf-du-Pape 2007 Beaucastel
Chateauneuf-du-Pape Ch. Rayas 2001
Dom Fonsalette Côtes du Rhône 2001 Fonsalette (Rayas)
Chateauneuf-du-Pape Clos de Papes 2001
Chateauneuf-du-Pape Vieux Telegraphe 1995
Chateauneuf-du-Pape Vieux Telegraphe 1996
Chateauneuf-du-Pape Clos de Papes 1995
Chateauneuf-du-Pape Clos de Papes 1996