California Chardonay-smaking 2013

Chardonnay fra California-fortsatt best i verden?
Vin fra California fikk sitt definitive gjennombrudd i 1976 da den engelske vinselgeren Steven Spurrier arrangerte den mye omtalte blindsmakingen av fransk vs californisk vin i Paris. Først ble fire hvite burgundere smakt blindt mot 6 californiske chardonnayer. «Alle» trodde på en overlegen seier til de hvite burgunderne, men det var Chateau Montelena Chardonnay 1973 fra Napa Valley som vant med god margin (132 mot 126 poeng (Mersault Charmes (Roulot) på 2. plass).

Vitis har vært heldige og fått tak i Chateau Montelena 2009 til denne smakingen og deltagerne på smakingen får selv en eksklusiv mulighet til å vurdere om denne fortsatt holder stand. Miljenko Mike Grgich, vinmakeren bak Chateau Montelena chardonnay 1973 kjøpte seg seinere sin egen vingård i Napa. Vi skal også smake hans Grgich Hills Chardonnay 2009.

De resterende 13 vinene vi skal smake har stort sett fått 90 poeng eller mer hos Robert Parker og skulle gi oss et innblikk i hva californisk chardonnay på høyt nivå kan levere i dag. Vi smaker flere «single vineyard» viner fra unge lovende produsenter og fra kultprodusenten Steve Kistler i Sonoma Mountains. De fleste vinene er ikke tilgjengelig via vanlige kanaler i Norge og dette er derfor en enestående mulig til å erfare hva disse vinene har å by på.

Vinene vi skal smake er som følger (rekkefølgen vil bli endret på smakingen):

Fra  «kultprodusent» Kistler:
Kistler Sonoma Mountains Chardonnay 2009
Kistler «Les Noiteres» Sonoma Mountains   Chardonnay 2009
Kistler «McCrea Vineyard» Sonoma Mountains 2010

Fra Russian River Valley:
Morlet «Ma Princess» 2009
Edge Hill «bacigalupi vineyard» 2009
Williams Selyem «hawk vineyard» 2007

Napa Valley:
Grgich chardonnay 2009
Chateau Montelena Chardonnay 2009

Fra Sonoma Coast:
Kesner «sandrift» Sonoma coast chardonnay 2009
Carte Blanc Sonoma Coast (Nicholas Allen) 2009

Fra Sonoma Valley:
Hanzell Chardonnay 2007

Fra Anderson Valley:
Harmonique «un-oaked» chardonnay 2008
Lioco “Demuth vineyard” 2009

Fra Central Coast:
Brewer-Clifton «Mount Carmel vineyard» Chardonnay 2009
Copain “Brosseau” Chardonnay 2010