Smaksnotat Rioja 20130310

Rioja i Vitis Bergensis 10 mars 2013.

Rimelige Reservaer:

La Rioja Alta Vina Arana Reserva 2004
Delikate røde bæraromaer, grei eikebruk, sursøt finish med fast, rød frukt, ltt kreklingaktig bitterhet. Fin lengde med snev av vanilje. Flott matvin dette.

Marques de Murrieta Reserva 2004
Tørket frukt, dadler og rosiner, men også markert eik og ganske tøffe tanniner. Tørr stil, sliter litt med eikebruken etter min smak dette; eller kanskje den rett og slett trenger mer tid?

Marques de Murrieta Ygay Reserva 2006
Fast og syrlig lengde, men litt løs i finish og ikke helt korrekt på nesen. Problematisk flaske?

Dyrere Reservaer:

Faustino Autor Ris Especial 2004
Faustinos lett moderne spesialtapping basert på 85% Tempranillo og 14% Graciano fra 40 år gamle vinstokker. Rik vin, men med fin balanse, kirsebær og snev av sjokolade (sikkert fra fatbruken); syrlig finish. En vin som prøver å kombinere det mer tradisjonelle med en mer modernistisk tilnærming, jeg vet ikke helt om de lykkes, for meg blir dette litt sprikende stilistisk, men om man glemmer det er dette en bra vin.

LeAltanza Ris 2004
Svakt korket denne dessverre.

CUNE Imperial Reserva 2004
Beste vinen i smakingen så langt tror jeg nok. Mørk, nesten blekkaktig, med flott balanse og frish og stilig finish. Har mye å gå på denne.

Gran Reserva:

Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2004
Nydelig vin. Fløyelsmykt anslag i munnen og stor lengde. Litt peppermynte på nesen, elegant og forførende med innslag av vanilje. Smidigere og mindre krydret i stilen enn 2001.

Muga Prado Enea Gran Reserva 2004
Stor vin med ”mye av alt”. Trøkk i munnen, snev av kjeller på nesen, veldig tett i munnene, lett rustikk stil. Flott balanse og vil utvikle seg positivt i kjelleren.

Marques de Caceres Gran Reserva 2004
Den klart billigste Gran Reservaen og den faller noe igjennom sammenlignet med de to forrige.  Snill og drikkevennlig i en litt anonym stil. Lavere i syrene. Er det et lett gjærtilsnitt i nesen her?

Modernister:

Contino Vina del Olivo 2007
Nydelig og kjøttfull struktur i munnen. Tørr stil, lette anslag av kaffe men balansen er i behold. Flott munnfølelse lekker stil til tross for eikebruken (3 år på fat, hovedsakelig fransk eik). 88 % Tempranillo og 12 % Graciano. Strålende vin.

Contino Graciano 2006 
En av de få vinene på 100% Graciano…. Synd at Graciano er på vei ut av ulike årsaker. Kompleks nese med syrlige bær, kjøttmoreller og fast og fin struktur. Bærer eika flott, feminin stil, lekker og kompleks. Strålende dette også, og ganske særpreget.

Pujanza Norte 2007
Modernistisk Rioja fra en fersk produsent, godt likt av de som liker slikt. For meg blir dette litt kantete i stilen og med en eikebitterhet som er litt i overkant, tørt og astringent og med litt skral struktur.

Remelluri La Granja  Gran Reserva 99
Denne virker å være litt over toppen, med snev av buljong (?) og lett volatil med snev av tjære og kirsebær. Kan det være flasken? Tja.

2001- årgangen:

Vina Tondonia Reserva 2001
Flott vin, fast og strukturert med svarte bær og flott kontroll over eikebruken. Elegant munnfølelse ganske fast og ung enda, fin lengde, men litt stum. Lopez de Heredia har dessverre litt flaskevariasjon men lagrer svært bra, dette kommer til å bli strålende etter hvert for de med kjeller og litt tålmodighet.

La Rioja Alta Vina Ardanza Reserva 2001
Sursøt stil (igjen), har hatt litt varierende erfaringer med denne men i den senere tid ser den ut til ”å ha gått seg til”. Flott dette i en syrligere og mer rødbærpreget stil enn Tondonia, snev av fløtekaramell, det brukes litt eik på denne (jeg har sett litt kritikk av eikebruken på denne på enkelte hold, men for meg er dette greit nok). Flott matvin igjen

Marques de Riscal Gran Reserva 2001
Mer eik her, tørket frukt og svisker også. Litt tjære og varm murstein, åpenbart moden. Deilig vin som har utviklet seg siden jeg smakte den for ca 18 mnd siden, bør nok ikke lagres videre på selv om den har fin konsentrasjon. Den har i hvert fall utviklet seg raskt siden den gang…..

De eldre:

Conde de Valdemar Gran Reserva 1994
En lettvekter i denne flighten, kanskje litt over toppen? Syrlige ripsbær og ingen kanter igjen, Lettdrukket og frisk, litt enkel.

La Rioja Alta 904 Gran Reserva 1998 
Fast, relativt mørk i finish. I motsetning til 97-årgangen som har fremstått som lys og moden over en periode på flere år har denne enda mer å gå på og utvikler seg godt med noen timers lufting. Elegant munnfølelse og flott lengde, fin krydret stil. Lett søtlig frukt, mer å gå på. Flott vin, klassisk Rioja.

La Rioja Alta 890 Gran Reserva 1995
Moden vin med flott balanse, røde friske bær og godt grep i munnen. Snev av vanilje, svært elegant. Fint krydret stil, sømløs og integrert. Kompleks vin med snev av tobakk. Stor vin som fortjener tid i glasset.

CVNE Imperial Gran Reserva 99
Litt tøffere og mer tanninsk enn de to vinene fra Rioja Alta. Faste tanniner, godt grep og bitt i munnen, mer å gå på. Mer merkbar eikebruk, men vinen tåler det. Klassisk og strukturert vin som blir litt overskygget av de to foregående som er merkbart mer modne og derfor får mer oppmerksomhet, men definitivt en flott vin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergens eldste vinklubb