Smaksnotat Roagna-smaking 2012.05.22

Av Jan Berger Henriksen

Arrangement i samarbeid med importør Red&White. Tom Marthinsen stilte sammen med Luca Roagna (Luca i fortsettelsen). Luca snakket om husets historie, sin filosofi som vinmaker og smakte vinene sammen med oss. Ca. 40 stk var med på smakingen.Stor takk til Tom og Luca får at vi fikk ta del i disse vinene.

Selve smakingen var ikke helt tradisjonell, og spesielt «flightinndelingen» er konstruert av undertegnede.

Flight 1: Dolcetto, Barbera, Langhe Rosso                                                                      1.1       Dolcetto D’Alba 2010 12.5%

Kommer fra 2 marker med 45-60 år gamle vinranker. 30 dager skallmaserasjon.

Dyp lilla-rød farge. Kirsebær/skogsbær på nese. Litt tørr munnfølelse, kantete tanniner. I munnen er frukten  mer mot kreklingebær, rustikk. Etter litt tid i glasset så blirr tørrheten også merkbar i finish. Tanninene kommer fra steinene, pga. av den lange skallmaserasjonen. Jeg er litt usikker: Den friske, umiddelbare fruktkarakteren som jeg venter av en dolcetto-vin går litt tapt på veien?

1.2       Barbera D’Asti Selezione 2010 13.5%

«Selezione» betyr i denne sammenheng at den er laget på innkjøpte druer, fra utvalgte gårder og hvor Luca har fulgt opp arbeidet i vinmarken.

Litt lysere farge. Varm, litt vanilje på nesen, litt pregløs. I munnen er den først litt lukket, deretter litt sur agurk. Ubalansert, hopper litt rundt overalt i smaksbildet. Ikke vellykket.

OBS! Pga. årgangsskifte, så får vi ikke smake hans egen Barbera D’Asti La Pira.

1.3       Barbera D’Alba 2006

Dyp rød igjen. Helt annerledes nese. Banan og noe medisinsk. Friskere rød frukt, men fortsatt noe medisinsk i smaken. Fruktpreget er fint til stede, men også litt tørrhet i finish. En spesiell vin, men ikke en typisk barbera.

1.4       Langhe Rosso 2005 14.5%

100% nebbiolo. Luca liker ikke å blande ulike druesorter.

Litt mer rødorange i kanten. Røde skogsbær, litt jordbunn, sopp på nesen. Varm i munnen, tørr, lang finish. Ganske balansert. Matvin. Luca hevder at denne alt har sekundær-aromaer, mens Barbaresco ’05 enda er primær. God vin.

2006-årgangen av denne vinen er enda ikke sluppet.

Det var også litt flaskevariasjon på de flaskene som ble skjenket (typisk 4 flasker av hver).

Oppsummering: Et stort sveip av vinsorter. Litt blandet resultat, der spesielt de første vinene  ble litt drue-utypiske for meg og ikke helt slo an.

Flight 2: Opera Prima, Barbaresco                                                                      
2.1       Opera Prima NV 13.5%

100% nebbiolo, fra forskjellige vinmarker (mest Pajé, med litt Asili) og fra forskjellige årganger (2001, 2003, 2004) – blend of vineyards, different vintages.

Lys farve. Sekundæraromaer på nesen. Myk munnfølelse og lite primærfrukt, igjen mer en matvin. Vinen er et spesielt prosjekt ifølge Luca. Dette er den «18. versjonen». Er den interessant eller bare en restevin?

2.2       Barbaresco 2007 Selezione

Rød farge, litt lysere i kanten. Mer frukt på nesen, og litt krydder. Lett, fruktig smak, men også litt vegetal, varm. Grønt preg, litt rabarbrasyltetøy holdt seg i glasset. Litt tørre og kantede tanniner.

2.3       Barbaresco Asili 2006

Rød farge. Lukket nese, etter litt tid i glasset sure kirsebær. Kjølig, frisk rød frukt i munnen, ikke utpreget mye tanniner, elegant. Hovedinntrykk er likevel at den er svært utilgjengelig.

2.4       Barbaresco Montefico 2006 13.5%

Rød farge, ikke dyp. Røde kirsebær, frukt på nesen. Kjølig og frisk også denne, men kraftigere tanniner som ga mer bitt. Tror denne vinen trenger mer lagring, men like fullt var den mer tilgjengelig enn Asili. Mer strukturert?

2.5       Barbaresco Montefico 2005 13.5%

Litt dypere, rød farge. Mye som over. Flott smak, med mer myke, integrerte tanniner. Enda mer tilgjengelig enn 2006-versjonen.  Flott vin. Kan drikkes nå.

I følge Luca så er 2005 «the prettiest vintage» de siste 10 år.

Oppsummering: Dette var langt mer interessante viner.  2005 drakk godt nå, mens 2006 enda var litt lukket. Prøv igjen om 2-3 år?

Flight 3: Barbaresco, Barolo                                                                     
3.1       Barbaresco Pajé 2005 13.5%

Lys rød farve, litt orange kant. Frisk, nydelig frukt, integrerte tanniner, lang ettersmak. Strukturert vin som drikker godt nå.

Ifølge Luca er det laget 8000 flasker av denne.

3.2       Barolo La Pira 2005 13.5%

Som over, men nesen initielt fullstendig annerledes, men det dempet seg litt i glasset. Mer tanninsk og mindre fruktpreg up-front, men frukten er der. Litt uttørring i midtpartiet og tørr finish. Denne vinen er ikke drikkeklar enda.

3.3       Barolo La Rocca e La Pira 2004 13.5% (Monopol Roagna)

Dypere rød farve. Fantastisk nese, sekundær aromaer (sopp, skog, jord). Flott frukt. Dette er en toppvin, overraskende drikkbar nå. Elegante tanniner, stor struktur, laaang ettersmak.

OBS! La Pira og La Rocca e La Pira er samme vinmark. Fikk ikke helt med meg begrunnelsen for at det ble brukt to forskjellige betegnelser.

3.4       Barolo La Pira Riserva 2001

Dyp rød farve. Nesen er litt grønn, uskjønt. Fruktig, men kantete. Ikke helt representativ? Flaskefeil?

Luca lurte på om denne vinen kunne være reiseskadet. Han mente det kunne være et problem med noen av de eldre vinene. Jeg fikk  med meg en slant som jeg skal teste.

Oppsummering: Her ble det enda mer kraft i vinene. 2004 oppfylte til fulle forventningene til vinen og årgangen.

Flight 4: Barbaresco Crichet-Pajé enkeltvinmark
4.1       Barbaresco Crichet-Pajé 2002

Rød farge. Litt pregløs nese. Frisk, frukt litt vandig, grove tanniner. Mangler struktur.

Ifølge Luca 1000 flasker laget. En svak årgang i Piemonte.

4.2       Barbaresco Crichet-Pajé 2001

Rød farge. Frisk, fruktig, tanninsk. Svært strukturert vin. Flott vin.

4.3       Barbaresco Crichet-Pajé 1996

Tjærefarget, stor dybde, orange kant. Fantastisk vin. Frukt, tjære, tanniner – alt er der uten at noe stiller seg i veien.

4.4       Barbaresco Crichet-Pajé 1988

Tjærefarvet, litt lysere. Dette er også en flott vin. De blir nesten begge vanskelig å beskrive. Begge disse to siste vinene er veldig «stofflige». Ingenting tyder på at disse to vinene er for gamle.

Oppsummering: Disse eldste vinene imponerte voldsomt. Det er nesten som man lurer på om de har forandret oppskriften rundt år 2000? 2004 var også strålende.

Ugjort: Jeg har tre vin-slanter hjemme fra smakingen som jeg hadde tenkt å smake før jeg publiserer smaksnotatene, men nå tenkte jeg det var på tide å få ut notatene, så skal jeg heller komme tilbake med en oppdatering. Alle slantene er hellet over på mindre flasker, slik at de er fulle.. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergens eldste vinklubb