Smaksnotat Hvit burgund 2012.09.16

Av Odd Rydland

Flight 1: Grunnstammen
Carillon Bourgogne Chardonnay 2010
Litt røyk (svovel) og gule epler, fin frukt  i munnen med fin syrlighet og balanse. Snev av eplesteiner i finish, ren og klar vinmaking, trenger tid.

Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2010
Noe rikere stil, litt tørkete gule frukter, litt kalk, men tammere i finish og rikere og mer utviklet enn den foregående vinen. Grei vin nå.

Guffens-Heynen Bourgogne Idiosyncrazy 2008
Litt fruktkompott, hvite blomster og tørket frukt på nesen. Fint grep i munnen, men stilistisk minner dette meg mer om Loire enn Burgund, veldig stor i stilen.

Boillot Bourgogne Blanc 2007
Bærer alderen bra, mer syrlig stil, litt moden epleduft.  Fin vin. Flott og frisk, mineralsk og sylrig med fin munnfølelse.

Flight 2: Hva betyr vel ni år for en vin?
Lamy St. Aubin 1. Cru En Remilly 2010
Nydelig vin, et hakk opp i konsentrasjon, snev av litt eik og en anelse sitrus. Veldig fint bitt i avslutning, svært lovende. Gi den 5 år.

Lamy St. Aubin 1. Cru En Remilly 2001
Oksydert. Lamy har etter min erfaring klart seg ganske godt med tanke på oksydering, men altså ikke denne (se også lenger nede).

Flight 3: Eller 16 år for den saks skyld
Ampeau Meursault 1996
Umiddelbart et snev av kork, men det blåser av, så det er trolig ikke TCA. Men denne er gulere og mindre stram enn andre flasker som er smakt, Ampeau er utsatt for flaskevariasjon! Litt gule frukter og ganske mye tørrstoffer i finish. Men det er noe med balansen her, jeg aner at denne flasken er varmeskadet (og det har ikke skjedd i klubbens kjeller…..). Voldsomme syrer.

Matrot Meursault-Blagny 1er Cru 1996
Veldig lys, stram og fin. Mineralsk med merkbare epler, syrene i fin balanse. Imponerende ung med preg av grønne epler.

Flight 4: 2001-årgangen fra sør mot nord
Guffens-Heynen Macon-Pierreclos  2001
Moden, med kanskje en begynnende oksydasjon (men dette er kanskje ikke helt feil med tanke på alder og årgang); moden med fint, rikt munnpreg, med tropiske frukter og litt nellik (?) – men noe kortere enn de to påfølgende 2001-erne.

Ramonet Chassagne-Montrachet Morgeot 2001
Nydelig vin, klassisk Chassagne allehånde; stor lengde med flott balanse og tørr, elegant finish. Flott!

Lamy St. Aubin Clos de la Chatenière 2001
Nok en deilig vin, stram og mer mineralsk enn Ramonet, flott lengde og deilig munnfølelse. I det hele tatt, disse 2001-erne har alle en deilig munnfølelse og grep i munnen.

Flight 5: 2002-årgangen fra sør mot nord
Soufranderie Pouilly-Vinzelles Les Quarts 2002
Mistenkelig gul, rik smak, men ikke oksydert, bare moden og rik. Veldig flott og fruktfrevet finish, lett tropisk frukt, men med noe kortere finish enn de neste 2002-erne. Snev av aprikoser.

Lamy St. Aubin Clos du la Chatenière 2002
Deilig frukt, også med et snev av aprikoser, men også fruktsteiner, mineraler og veldig fint balansert lengde. Fast og syrlig. Fin og grønn stil til tross for den lille undertonen av aprikos.

Matrot Meursault-Blagny 1er Cru 2002
Nydelig og frisk, snev av glassepler, svært steinete og mineralsk i ettersmaken. Veldig ren og klar frukt, litt grønne epler i smaken.

Flight 6: En vinmmark, to årganger, tre produsenter
Mikulski Meursault 1er Cru Charmes 2008
Snev av pærer på nesen, svært transparent frukt. Ung selvsagt, lys farge, kjølig stil, mineralsk og klar. Lovende.

A. Jobard Meursault 1er Cru Charmes 2008
Gulere og veldig stor i stilen, mye frukt, litt tropisk med merkbar eik. Et beist av et vin som er litt for søtlig i stilen i dag men som kommer til å bli særdeles bra om 10 år.

R. Monnier Meursault 1er Cru Charmes 1998
Morsomt – jeg hadde lite håp for denne, men: Klar, transparent farge med innslag av noe gyldent. En herlig moden Meursault med snev av blomster og noe animalsk. Ren og fin i munnen med herlig grep og delikat finish. På topp.

Flight 7: Grand Cru Corton-Charlemagne
Colin-Lequin Corton-Charlemagne 2004
På topp nå, litt eik og lime/sitrus. Kjølig og fruktdrevet finish, men litt tam og mangler litt på lengden i forhold til hva en stor Corton-Charlemagne skal ha. Men et godt kjøp i sin tid!

Colin-Morey Corton-Charlemagne 2009
Lys, nesten vandig farge. Kveldens beste nese etter min mening, kompleks med nesler, blomster, lime og flint. Litt eikesmørmalt (men dette er ungt) på smaken, men uhyre konsentrert og langt. Særdeles lovende, definitivt Grand Vin.

Bonneau de Martray Corton-Charlemagne 2002
Lett oksydert (som vi vel mistenkte kanskje). Umulig å se på fargen, men siderpreget er vanskelig å overse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergens eldste vinklubb