Piemonte-smaking 05.05.2011

Vitis Bergensis sier ofte om seg selv:

Et syn ikke alle deler. 5. mai i år inviterte Confrérie de la Chaine des Rôtisseurs til vinforedrag og vinsmaking med Merete Bø fra Dagens Næringsliv. Tema var vin fra Piemonte, som også er årets tema for DN-boken 2011 som kommer til høsten.

Chaîne des Rôtisseurs legger nok større vekt på mat enn vin, og på ordener og sosialt samvær enn Vitis gjør, men det er det jo ikke noe galt i. På vinsmaking med «rotisseurene» er det heller ikke vanlig å spytte, man drikker, nyter og prater. Smakingen skulle opprinnelig vært holdt på Kafe Krystall, men måtte flytte til Hotell Norge. Pris var 750kr for medlemmer, 800kr for ikke medlemmer. En god servering fingermat var inkludert i prisen.

Smakingen var lagt opp slik at den skulle være en bred presentasjon av mangfoldet av Piemonte-viner og presentere noen topper blant Piemonte-viner. Foredraget var en kort presentasjon og ellers ble de ulike vinene presentert etter hvert som de ble servert. Første gang jeg hørte MB ‘in person’ og hun var en kunnskapsrik og morsom foredragsholder.

Vinlisten var:

Bruno Giacosa Roero Arneis 2009 (Bestilling kr. 233.20)
Burlotto Verduno Pelaverga 2009 (Bestilling kr. 183.50)
Sandrone Dolcetto d’Alba 2006 (Bestilling kr. 179.90)
Giuseppe Rinaldi Langhe Freisa 2009 -> denne var utsolgt. (Bestilling kr. 237.80)
Massolino Barbera d’Alba Gisep 2006 (Bestilling kr. 299.90)
Roagna Barbaresco Asili 2004 (Bestilling kr. 529.90)
Borgogno Barolo Riserva 1985 (Bestilling kr. 1 390.00)
Barolo Cascina Francia Giacomo Conterno 2003 (Bestilling kr. 999.90)
La Spinetta Moscato d’Asti 2004 (Bestilling kr. 150.00)

1) Giacosa Roero Arneis 2009 13%
Dette er en gammelk kjenning. Den er laget på ståltank, uten bruk av eik, og kan ifølge MB minne om Chardonnay. Den hadde et lite preg av voks, urter, hvite blomster, sitrus, og var mer moden enn 2008 (MB). Jeg synes den var parfymert på nesen, mindre frisk og  med en fetere munnfølelse enn jeg er vant til fra Roero-vinene. 2009 er en varm årgang og dette syntes ikke jeg var helt vellykket. Prisen begynner å bli stiv.

2) Burlotto Verduno Pelaverga 2009 13.5%
Verduno er en landsby i Barolo, men her dyrkes også den stedegne Pelaverga-druen og noen ganske få produsenter lager viner av den. Den er en ganske lett vin, kan nesten minne litt om Pinot Noir. Vinen lagres på store botte av slovensk eik. Vinene er friske og enkle og bør serveres kjølige. Den har en svært aromatisk duft, m.a. av kirsebær og rips. Vinen har også en del tanniner, så det er et lite bitt i den. Jeg har ikke smakt denne druen tidligere, men her kledde den varme årgangen vinen godt kan det virke som. Vinen var frisk og deilig og vil passe godt til mye enkel mat (pasta, en del salater) og den kan godt erstatte rosévin en sommerkveld på terrassen. Et morsomt bekjentskap.

3) Sandrone Dolcetto D’Alba 2006
Dolcetto er syrlig og krevende. Den høye syren gjør at den passer godt til fet mat og pasta. Denne utgaven er lagret på 25% eikefat. Duften er litt volatil og vinen trenger litt oksygen nå. Dolcetto serveres også ofte litt kjølig. 2006 er en stor, litt kjølig årgang og denne vinen var flott. Tørre, runde, lette tanniner, masse frukt, mørke skogsbær, og deilig slutt. Her er det bare en ting å si: Løp og kjøp. Stort bedre får du ikke Dolcetto.

4) Rinaldi Langhe Freisa 2009
Var dessverre utsolgt. Jeg har drukket den i andre sammenhenger. Synes kanskje Pelaverga er mer interesant.

5) Massolino Barbera D’Alba 2006
Barbera er en kraftigere drue enn Dolcetto. Mer frukt og kjøttaktig. Massolino lagrer sin Barbera på små eikefat. Jeg syntes det preger vinen. Den får en krydret og litt sursøt nese og smak. Myke tanniner, med en konsentrert fruktsmak. Barbera skal kanskje ikke lagres lenge, men denne vinen synes som om den fortsatt kunne trenge lagring for å bli helt integrert. Absolutt en god vin.

6) Roagna Barbaresco Asili 2005
Litt eddikstikk på nesen, som den gikk av seg i glasset. Tett, deilig duft, lys rød farge. Flott i munnen, tørr og frisk. Vinen er veldig drikkbar nå. Jeg har ikke vært blant de mest entusiastiske Roagna-tilhengerne, men dette er noe av det beste jeg har smakt av hans viner. Vinen forsvarer imidlertid ikke prisen. 300kr hadde vært nok.

7) Borgogno Barolo Riserva 1985
En herlig duft, nesten litt sjokolade-preg. Vinen har fortsatt masse og kraftig tanninstruktur med kirsebærfrukt, sjokolade- og kaffetoner i munnen? Den utvikler seg fantastisk i glasset. Det var tre flasker tilgjengelig, så det var lett å få påfyll. En strålende vin.

8) Giacomo Conterno Barolo Scascina 2003 14.5%
Monfertino lages kun i de aller beste årgangene og består av de beste fatene fra Cascina . Vinmakingen er supertradisjonell (MB). Mørkere farge, på nesen et snev av sopp (trøffel?). Utrolig frisk frukt i munnen, med flott syre, men kanskje litt lite tanniner? 2003 er en veldig varm årgang. Vinen drikker bra nå, så kanskje man ikke skal gamble på at den vil fortsette å utvikle seg?

9) La Spinetta Moscato D’Asti Bricco Quaglia 2010 5.5%
Dette er ferskvare. Lages i ståltank under trykk ved 0°C. Moscato D’Asti har typisk ikke mer enn 5.5-6% alkohol. Bør serveres godt avkjølt, ned mot 4-5°C. (MB) Dette er en fantastisk Moscato, helt typisk på smak og duft. Flott syre som demper sødmepreget. Nå skulle vi hatt jordbær!

Alt i alt så var det en morsom smaking. Etter at selve smakingen var over ble det servert fingermat og vi drakk opp resten av vinene. Sykkelturen hjem foregikk nok med litt promille i blodet.

 

Én kommentar til “Piemonte-smaking 05.05.2011”

Det er stengt for kommentarer.