California 21.03.2010

 

Av Lars Jørgen Rygh og Ole Martin Skilleås
 

De syv siste månedene av 2009 tilbragte Rygh i solrike California, nærmere bestemt i den idylliske universitetsbyen Davis like ved Sacramento. Det var overraskende, men veldig inspirerende for en uinnvidd å oppdage at i dette området blir det dyrket vindruer ”all over the place”. Dalene Napa og Sonoma er vel kjent, men bla Lodi og the Sierra foothills hhv sør og øst for Sacramento er veldig spennende nyere vinområder. På UCD (university of California Davis) campus var det store områder med vinranker og universitetet er verdenskjent for sitt insitutt for enølogi. Alle enølogene i California blir utdannet ved UC Davis og byen er da også blitt forært et stort flott konserthus av selveste Robert Mondavi.

Hanzell winery ligger idyllisk til på en forhøyning nord for Sonoma by og tok hjertelig imot eksotisk besøk fra Norge etter avtale. Ridge har sitt main winery (åpent for alle) lenger nord i Sonoma-dalen (litt nord for Healdsburg) selv om deres kjente monte bello viner dyrkes i Santa Cruz mountains nær kysten et par timer sør for San Francisco. De fleste vinene som ble smakt denne kvelden var imidlertid kjøpt hos Dean and Deluca i St Helena i Napa Valley. Denne butikken ”har alt” innen amerikansk kvalitetsvin og kan anbefales  på det varmeste om noen er i området og ønsker å kjøpe fine american wine. Vi fikk her kjøpt hele av flighten av Turley og vi ble også anbefalt  vinene som utgjør 1.4, 4.2, 4.3 og 4.4 i kveldens smaking. På grunn av finanskrisen var det også mulig å få tak i bla kultvinen Araujo Cabernet Savignon Eisele vineyard som vi smakte sist denne kvelden.

Chardonnay fra lokale kilder i California

1.1     Hanzell Chardonnay 2006 ($40 kjøpt hos produsent med 40 % rabatt) Fersken,pære og noe mineralsk. Den kanskje mest burgunderske av disse vinene. Myk munnfølelse, men likevel plenty syre og fint integrert eik. Litt varme i finish.

1.2     Ridge Monte Bello Chardonnay 2006 ($40-kjøpt USA)

Betydelig mer stum på nesen enn vinen over, men man skimter litt ananas og sitrus blandet med hasselnøtter og smør. Innbydende på nesen, men skuffer litt i munnen og i ettersmaken. Blir litt enkel og kort.

1.3     Kesner Chardonnay 2006 ($60 kjøpt USA)

Mørkest på farge av disse tre. Honningaktig fersken på lukt og smak, men også noe vegetalt – bakte grønnsaker, kanskje?. Fint balansert syre og bare en antydning til eik (kun 25 % ny eik brukt).

1.4     Littorai Chardonnay Thierot vineyard 2007 ($100 kjøpt USA)

Tropisk frukt og appelsinmarmelade på nesen. Fruktdrevet, og en kraftig vin. Det amerikanerne kaller full-bodied. Uvant, og en sjelden opplevelse.

Zinfandel fra bestillingslisten på polet

2.1 Seghesio Sonoma Zinfandel 2008 (215 kr)

Vanilje, pepper og søtede bjørnebær. Merkbar alkohol og litt kort. Likevel: det beste kjøpet i denne flighten.

2.2 Seghesio Old Vine Zinfandel 2006 (330 kr)

En mer dempet nese, nesten noe mineralsk. Blåbær og bringebær, noe floralt, fast stil. Lang ettersmak, men også mer alkoholisk enn den forrige vinen. Den beste vinen i denne flighten.

2.3 Seghesio Rockpile Zinfandel 2006 (279,90 kr)

Hedonisk nese, flott i munnen. Påtagelige tanniner, og mange mente at alkoholstikket var mest merkbart på denne vinen.

Zinfandel av Larry Turley, “verdens beste zinfandel-produsent”

3.1 Turley wines Paso Robles zinfandel Presenti Vineyard 2007 ($45 kjøpt USA)

Blåbær og vanilje, lakris og noe pepper i bakgrunnen. Saftig og bærpreget. Flott vin og kanskje den beste i flighten prisen tatt i betraktning. Men alkoholen svir.

3.2 Turley Wines Howell Moutain Zinfandel Cedarman vineyard 2007 ($40 i USA) Mer bringebær, litt lakris og pepper. Mer nedtonet i stilen enn foregående vin, men smaksbildet er tydelig og klart.

3.3 Turley Wines Lodi Zinfandel Dogtown Vineyard 2007 ($60 i USA)

Delte oppfatninger om denne. Noen synes den er fin på nesen, med duft av solbær og rabarbra, men at den helt mister fokus når den kommer i munnen. Andre vedgår at den blir noe rundere og mindre fremtredende i munnen, men hevder at det er en god og lang ettersmak likevel.

3.4 Turley Wines Napa Zinfandel Hayne Vineyard 2007 ($100 i USA)

Solbær og bringebær her også, men også noe  i tillegg (både floralt og animalsk). Kraftigste tanniner av de fire. Sannynligvis best lagringspotensiale i flighten.

Cabernet Sauvignon – inklusive “kultviner”

4.1 Bon Anno Cabernet Savignon 2007 ($25)

Dr. Rygh hadde smakt denne vinen flere ganger i under oppholdet i California og inntrykket da var av en vin med fin og klar solbærfrukt og blyantspiss som en klassisk cabernet. Men i denne smakingen fremstod den ikke fullt så bra. Den har betydelig syre, litt solbær og vanilje, men ble nærmest vassen og kjedelig i sammenligning med de andre.

4.2 Larkmead Cabernet Savignon 2006 ($60)

Litt lukket, tørrer ganske betydelig. Innslag av kull og blyantspiss.

4.3 Matriarch Cabernet Savignon 2005 ($100)

Kefir, mørke kirsebær, og solbær blandet med blyantspiss. Klar, saftig og fast. Flott og forførerisk vin!

4.4 Araujo Cabernet Savignon Eiesele Vineyard 2005 ($300 i USA)

Kveldens absolutt dyreste vin – knapt å oppdrive i flere år – og det var derfor store forventninger til denne. Den innfridde. Deilig vin med stor konsentrasjon av blåbær, solbær, lakris og pepper. Kraftig (full-bodied) med godt integrert syre i en kjølig stil, og merkbare men myke tanniner. Harmonisk og kompleks vin. Veldig behagelig å drikke nå, men har antakelig mye å gå på også.

 

Bergens eldste vinklubb