Smaksnotat Pinot Noir verden rundt 2012.02.12

Av Lars Jørgen Rygh

Vinene ble smakt ”halvblindt” dvs man visste hvilke viner som inngikk i hver flight, men ikke rekkefølgen. Flightene bestod av minst en burgunder (fra spesialslippet 9/2), en vin fra New Zealand (Marlborough eller Centra Otago) og en vin fra USA (california eller Oregon). I tillegg var det en Sancere Rouge i første flight og en spaetburgunder i flight nr 3. Alle unntatt Hanzell og Selyems Pinot Noir (PN) er mulig å få tak i i Norge via ”vanlige” kanaler. Det ble en utfordrende, men morsom opplevelse for de aller fleste basert på de mange positive tilbakemeldingene. Her er Lars Jørgen sine smaksnotater fra kvelden. Der det var notert noe magert er det spedd på med notater fra Ole Martin (med hans tillatelse). Han har for øvrig skrevet om vinene på sin blogg: http://olemski.blogspot.com/2012_03_01_archive.html

Flight 1
Aloxe-Corton 2009 (Dom. Chapuis)

Anonym til å begynne med, men tydelig syre og antydning til rips på duft og smak. Mange tippet denne som Sancerre Rouge pga syrligheten. Etter hvert åpner den seg opp i glasset og det blir mer tydelig kirsebær samtidig som inntrykket av en stram og lineær vin beholdes.

Willamette Valley Pinot Noir 2008 (Oregon, USA) (Stangeland)
Litt stum på duften til å begynne med, men etter hvert fin pinot noir-duft med bringebær, lineær, elegant og innbydende med snev av mentol og krydder.  Bløtt anslag i munnen, men merkbare tanniner, bra fylde og vinen sitter godt.

Sancerre Rouge 2010 (Prieur)
Korket dessverre!

Awatare Valley Pinot Noir 2008 (Marlborough, New Zealand) (Vavasour)
Fin duft av rips og bjørnebær og snev av noe krydderi som kunne minne om nellik. Det var tydelig eik her, i meste laget mente noen.. I munnen er den rikere enn de andre med tydelig og rein bærsmak balansert med klar syre, moderat nivå av bløte tanniner og en lang og rein avslutning. Sjarmerende vin også prismessig (kr 149) som var ca 50 kr billigere enn de andre 3 vinene i denne flighten.


Flight 2:

Bourgogne Rouge Cuvee L’Heretiere 2009 (Rossignol)
Stum på første nese, litt bringebær og sjokolade på andre, fin balanse og god lengde. Litt skrinn per i dag, og tørrer en god del. Allerede i fase?
Bourgogne Rouge «Les Grands Chaillots» 2009 (Thibault Liger-Belair)
Fin skarp og rein frukt inkludert snev av bringebær på nesen etter hvert også fioler. Frukten er der også gjennomgående i smaken sammen med fin tørrhet-ganske god lengde.
Leah Pinot Noir 2008 (Seresin, Marlborough, NZ)
Først kunne denne minne om hvitvin (sauvignon blanc) mente mange, men etter mer tid i glasset: moderat duft av røde kirsebær, jord og skogsbunn og snev av trøffel og ingefær(?). I munnen tydelig kirsebærfrukt støttet av moderat nivå av delikate tanniner og skarp, men integrert syre som varer lenge.
Willamette Valley Pinot Noir 2008 (Dom Drouhin) (Oregon, USA)
Bjørnebær/mørke kirsebær og hint av noe krydder (ingefær (?)), men en del eikesniff som skjemmer noe. Deilig i munnen, tett, moden og ganske velbalansert vin.


Flight 3:
Sonoma Valley Pinot Noir 2006 (Hanzell) (California, USA)

Dufter litt surt, men etter hvert noe mer behagelig-tolket som granateple av undertegnede. I munnen merkes de harde tanninene som disse vinene er kjent for, mange mente de var ubehagelig! Videre var det nok et for markant alkoholstikk for oss på denne siden av atlanteren. Det var noe kantete og ubalansert over vinen – trolig for ekstrahert. Ifølge eierne skal de lage ”french style” PN, men det var ikke mye som minnet om det. De aller fleste mente dette var den klart svakeste vinen i denne flighten.
Cloudy Bay Pinot Noir 2008 (Marlborough, NZ)
Kraftig duft av mørke kirsebær, vanilje og litt jordbær. I munnen er den kjølig, frisk og lekker med stramme fine tanniner og lang ettersmak.. Elegant! Prisen tatt i betraktning (265) var dette mange sin favoritt i denne flighten
Corton Perrières 2009 (Chapuis)
Litt anonym på duft, etter hvert åpner den seg og avgav duft som minnet om knuste bær, og drops. Litt merkelig og muligens korket mente noen til å begynne med, men dette ble etter hvert frafalt. Godt feste i munnen, elegant og solid på samme tid. Lovende og lang. Koster bare 344 kr på Valken, hvilket er ”gi bort” pris for en grand cru burgunder!

 Spätburgunder S 2008 (Mayer-Näkel)
Litt murstein på duft (!), også møbelpolish. I munnen er den kjølig og elegant i stilen, men svir litt på alkoholen. Virker faktisk litt kort og enkel – ikke mye eleganse og finesse her. Prisen på 441 kr gjorde også sitt til at denne ikke fikk mange lovord denne kvelden.


Flight 4:
Bannockburn Pinot Noir 2009 (Felton Road) (Central Otago)

Bringebær og hvit pepper på duft. Rik og saftig smak av røde bær gir en nærmest eksplosiv følelse i munnen og dette sammen med de krydrede/pepperaktige tanninene oppleves velbalansert. Meget god vin! Tiltross for at den er av de rimeligste vinene fra Felton Road (kr 400) blir den ofte omtalt som en av de beste fra denne antatte beste pinot noir produsenten på NZ.
Corton-Pouget Grand Cru 2009 (Jadot)
Duften er litt diffus til å begynne med, men godt grep i munnen (mineralitet?). Så kommer et tydelig preg av røde bær, lær og noe animalsk. Tanninene er solide. Frisk vin som fremstår fyldig og strukturert, har god lengde og en stram tørr finish!
Russian River Valley Pinot Noir 2007 (Williams Selyem) (California, USA)
Denne også noe uvant på nesen til å begynne med, men etter hvert fremstår et elegant preg av røde bær og et snev av mint. Saftig stil og fyldig stil, men et litt for tungt alkoholpreg mente noen. Dette er en mellomnivåvin fra WS og det skulle vært spennende å prøve en av deres toppviner (enkeltmarksviner) ved neste korsvei.

Chambolle-Musigny 1er Cru Les Fuees 2009 (P. Rion)
Ganske stum på nesen, klar og elegant mineralsk struktur, i ettersmaken er det litt lakris. Denne var dog ikke spesielt sjarmerende denne kvelden. I fase mente noen (Ole M bla).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergens eldste vinklubb