Av Odd Rydland
Årets siste arrangement er et tema vi særdeles sjeldent har hatt i Vitis Bergensis – søte viner. Med unntak for enkelte søte Loireviner på noen Loiresmakinger (bla noen relativt gamle, og strålende, Huetviner på et arrangement våren 2008), og en og annen Risling spætlese, er det lenge mellom. Et strålende ostebord med oster fra Kolonialen var med på å trekke kostnadene ved smakingen opp, men var også et nødvendig supplement til så mange søte viner.
Vi tok den tiden vi trengte, og mange av vinene var fra små flaskestørrelser, så sødmen var ikke noe særlig problem. Merk at jeg har lite referanser på søte viner, og smaksnotatene mine bærer nok kanskje preg av det. I tillegg innebærer sødmen nok et element i tillegg til alt det andre som inngår i en vin, og som gjør at jeg synes søte viner ofte er vanskeligere å vurdere enn tørre. Men godt var det, og her er mitt forsøk på en kort omtale av vinene som ble smakt.
Welschriesling Ruster Ausbruch 2001 (Elfenhof)
Uhyre syrlig, litt tilbakeholden på nesen, lang på smaken med markante innslag av appelsin. Ikke så uttrykt sødme, og smalere i stilen enn de påfølgende østerrikerne. Taper seg fort i glasset og går da mot rosiner.
Ruster Ausbruch 2002 (Triebaumer)
Sukat på nesen med et visst floralt, Gewurstraminerpreget aromabilde. Mattere i stilen med mye sødme og et visst aprikospreg i smaken. En gammel kjenning som virker å ha tapt seg noe?
Ruster Ausbruch 2002 (Heidi Schrøck)
Ørlite aceton på nesen, stor og viskøs i munnen, henger mye lenger i munnen enn forrige vin. Stor munnfølelse med sitrus og appelsin.
Ruster Ausbruch «Auf den Flügeln der Morgenröte» 2004 (Heidi Schrøck)
Ørlite aceton her og, veldig elegant i uttrykket med undertoner av sviskekompott (!) men likevel lett og elegant i munnen. Deilig.
Vin Santo del Chianti 2001 (Podere Casale)
Lett stil med snev av lim. Skrantne saker som mangler litt frukt.
Vin Santo del Chianti Classico 2000 (Isole E Oleana)
En vesentlig bedre vin. Veldig lang med markant smak av valnøtter. Deilig vin med innslag av mandelkaker og fin friskhet.
Vin Santo di Montepulciano 1995 (Poliziano)
Veldig mørk og søtest i flighten, veldig sødmedominert og dette har jeg problemer med å vurdere, sliter med å ”trenge gjennom” sødmen.
Bockenauer Felseneck Riesling Auslese Goldcapsel 2004 (Schäfer-Fröhlich)
Glassklar farge, fin eplepreget, ung Riesling. Mye sødme som balanseres av fin mineralitet og underliggende substans. Snev av svovel og noe ”flaskesyke” – reduktivt – dette er veldig ungt på dette nivået. Jeg tror dette har stort potensiale men har ikke mye Ausleseerfaring.
Kallstadter Steinacker Scheurebe Beerenauslese 2004 (Koehler-Ruprecht)
Veldig botrytis og aprikos med flott grep i munnen. Godt kjøp fra en konsistent interessant produsent.
Rüdesheimer Burgweg Riesling Trockenbeerenauslese 2006 (Weingut Leitz)
Snev av petroleum men relativt lukket. Litt uren (reduktiv) duft og monstersyrer. Veldig rik og viskøs på smak med flott balanse.
Kallstadter Saumagen Riesling Eiswein 2001 (Koehler-Ruprecht)
Kompleks og floral vin, lettbent, ren og velbalansert. Beste vin i denne tyske flighten (men det er jo mange ulike nivåer her).
Royal Tokaji Aszu’ 5 puttonyos 1999 (The Royal Tokaji Wine Company)
Veldig syrlig, relativt enkel vin med et lite brent preg. Tja.
Kapi Tokaji Aszu’ 6 puttonyos 1999 (Domaine Disznokø)
Litt lim med aprikoser, gir mye på nesen. Flott balanse, floral og rik med velbalansert sødme. Beste kjøp i Tokay-flighten og en av kveldens beste viner.
Tokaji Aszu’ Eszencia 1993 (Domaine Disznokø)
Svær vin. Voldsomme syrer som gjør at den fremstår relativt tørr.
Pinot Gris «Muenchberg» SDGN 1994 (Ostertag)
Veldig aprikossyltetøy. Fin mineralitet og herlige syrer, men begynner å tørke opp. Lettvekter, og lite viskøs, mot den siste Tokayeren, men en fin vin.
Quarts de Chaume 2006 (Baumard)
Fin grapefruktaktig bitterhet. Snev av selleri, vegetalt tilsnitt, alt for ung selvsagt.
Cuvee Constance 1989 (Gaston Huet)
Det finnes flere smaksnotater på denne på denne siden. Bivoks/mandelmasse, nydelig balanse med fin tørrhet og lengde, intens og fokusert. Aprikospreg, floral. Sublim vin.
Ch. Climens 1988
Botrytis, epler og sitrus, og et lite preg av lakris. Ganske rik vin, men sødmen holdes fint i balanse. Bra vin.
Ch. Gilette Creme de tete 1985
Medisinsk med innslag av mandelolje på nesen. Ikke helt ryddig og frisk denne, innslag av ost på nesen.
Ch. D’Yquem 1989
Lettbent vin, syre og mineralitet med sitronskall. Mindre uttrykt botrytispreg enn Climens (ulike årganger). Hadde vært enda bedre med litt mindre uttalt eikepreg, men harmonisk og flott vin.