Veneto 31.10.2004

Av Odd Rydland
[Skrevet 23.11.2004 ???]

Flight 1 – Soave

Soave Classico Superiore 2002 Ca Rugate
Nese med søte, trosiske sitrusfrukter med  mineralsk undertone. Men i overkant søtt kanskje både på nese og smak, selv om en ørliten fruktsteinaktig bitterhet i smaken berger balansen. Men etter min oppfatning fremstår vinen som i overkant viskøs og slapp.  

Soave Classico Superiore Monte Alto 2002 Ca Rugate
Noe tørrere og mer steinete i  stilen, aprikossteiner. Veldig ferskenaktig i smaken, men også med noe mer eik og ganske løs i strukturen. Tja.

Capitel Foscarino 02, Anselmi (100% Garganega)
Kommer fra vulkansk jordsmonn på toppen av åsen med samme navn. Ganske lavt utbyte og høy modning på druene. 80 prosent Garganega og 20 prosent Trebbiano. Sitrus med snev av oljefille på nesen. Rik frukt med snev av fersken i smaken, ned fin syrlig avslutning, selv om jeg gjerne skulle sette denne vinen også litt mer spenstig. Snev av syltet appelsinskall.

Capitel Croce 02, Anselmi
Laget av 100 prosent Garganega fra den sørvendte vinmarken med samme navn, noe mer kalkholdig jordsmonn. Rik frukt her og med fersken på nesen og snev av toffee, denne vinen har sett eik. Fruktsteiner i finish, mangler kanskje litt i midtsmaken men igjen med ganske bra snert i finish. Anselmi sine viner er mindre tropiske enn Ca Rugate sine, men likevel ganske modne druer her og. 2002 var en vanskelig årgang i Nord-Italia, og det merkes nok på disse vinene.

Flight 2 – Standard- og ripasso valpolicella fra Bussola

Valpolicella Classico 01, Bussola
Snev av mint og mineraler, bjørnebær. Gir ikke sp mye på nesen. Lett og kirsebæraktig, veldig syrlig men ikke med all verdens lengde. En grei Valpolicella som ikke utmerker seg spesielt.

Valpolicella Classico 03, Bussola
Korket og/eller maderisert.

Valpolicella Classico Superiore 99, Bussola
Dette er fra den mer påkostede TB-serien av viner. Snev av rødsprit og kirsebærkjerner på nesen. Også særdeles kirsebær i munnen, tørr og fin med fast grep i munnen og flott lengde. Mye tørrstoffer her, en flott vin.

Valpolicella Cassicol. Superiore 00, Bussola
Enda mer uttalt rødsprit her, og lukter også søtere. Løsere i strukturen, fine syrer, men mangler lengden til 99eren, lett skuffende dette etter 99 og den likeledes svært gode 98eren av samme vin

Flight 3 – Valpolicella Superiore Dal Forno

Valpolicella Superiore 96, Dal Forno
Svart vin med intens og dyp nese, blekk, eik og sorte bær (heggebær?). Meget konsentrert og nesten blekkaktig på smaken også. Tørr, nesten Madiranaktig (Tannat) i stilen, men noe søtere, med pizza urter. Ung, med enormt mye tørrstoffer, imponerende vin. Men vet ikke helt, mangler litt nerve? Og lite som minner om Valpolicella her.

Valpolicella Superiore 99, Dal Forno
Noe fruktigere denne, men ellers ganske lik i stil. Ikke fullt så svart, fruktigere og en anelse søtere. Stram og tørr denne og, men mer kirsebær og bitre bærsteiner her, med innslag av vaniljesukker og lakris med luft, heftig eikebruk her.

Flight 4 – Valpolicella Superiore Quintarelli

Valpolicella Classico Superiore 89, Quintarelli
Alle Quintarellivinene er vesentlig lysere og lavere i alkohol enn dal Forno sine. Denne er kanskje litt sliten i frukten men med deilige innslag av kirsebærsteiner og tørkete dadler. Ren og klar vin med nydelige balanse og flott lengde. Ørlite søtlig frukt med innslag av rødsprit, reduktiv stil som i alle Quintarellivinene. Nok ørlite over toppen.

Valpolicella Classico Superiore 93, Quintarelli
Litt vanilje på nesen, overbevisende lengde. Litt eik og noe kjernebitterhet, ørlite snev av brent frukt på smaken, igjen litt oksydert. Nydelig vin.

Valpolicella Classico Superiore 94, Quintarelli
Snev av plommer både i nese og smak. Løsere i strukturen enn 93. Fin lengde, men jeg er ikke helt overbevist over denne.

Valpolicella Classico Superiore 96, Quintarelli
Vanilje og steinfrukter, tydelige sursøte kirsebær. Kortest av vinene i flighten, denne overbeviser heller ikke helt. Men det sursøte, lett oksydative preget til alle disse vinene er helt nydelig.

Flight 5 – Amarone

Amarone Campolongo di Torbe 97, Masi
Ørlite vanilje på nesen, og masse røde hagebær. Flott syre og lengde i smaken, som å tygge kirsebærsteiner. Sursøt, med snev av lær, tett kjerne i vinen og fin struktur. Lang.

Capitel Monte Olmi Amarone 99, Tedeschi
Denne lukter litt fjøs. Men fin smak av fruktkjerner i munnen med delikat bitterhet i avslutningen. Men vinen virker å ikke være helt i form, vinen virker ubalansert og dette kan ikke være korrekt?

Amarone 90, Allegrini
I dette selskapet blir dette en litt beskjeden lettvekter. God vin for så vidt, men anonym nok til at jeg ikke tok særlige notater.

Amarone 85, Quintarelli
Rik og kompleks nese, søte kirsebær med tørket frukt og krydder og oksyderte undertoner. Utrolig lang og en strålende balanse mellom sødme og bitterhet. Alt er rett i denne vinen.

Bergens eldste vinklubb