Valle D’Aosta, Trentino og Alto Adige 11.10.2009

Av Jan Berger Henriksen

Hvitvin 4 flights – Pinot bianco ++ / Pinot grigio / Abbazia di novacella / Internasjonale druer

 

1.1 Alois Lageder Müller-Thürgau 2008 12.5% kr. 215

Grønngul farge. Svak floral duft. Frisk, lett smak i munnen med pen syre, lett mineralsk. Deilig og lettdrikkelig til en varm sommerkveld. Bra matvin, men den forsvarer ikke prisen.

1.2 Alois Lageder Pinot Bianco 2008 12.5% kr. 205

Grønngul farge. Lett floral duft, i munnen litt mer kropp. Grapefrukt. Frisk syre med en litt bitter finish. Mellomlang smak. (Noen mente den var litt knapp i midtpartiet.) Bra vin.

1.3 Kellerei Bozen St. Magdalena Weissburgunder (Pinot Bianco) Dellago 2007 13.5% kr. 179

Grønngul. Denne er mer aromatisk enn Lageder, med fyldigere kropp i munnen. Også her en klar bitterhet i finish, noe som vil gå igjen i mange av de kommende vinene, Svært delt mening om denne vinen.

2.1 Alois Lageder Pinot Grigio 2007 12.5% kr. 232

Grønngul, med en klar duft av frukt, grønne epler. Deilig vin egentlig. Den er mer aromatisk og fyldigere enn Pinot Bianco.versjonen. Er en bra matvin i en frisk syrepreget stil, men alle Lageder-vinene er dyre.

2.2 San Michele Appiano Sanct Valentin Südtiroler Pinot Grigio 2006 14% kr. 269

Grønngul. En klart reduktiv nese, som forsvant med masse lufting (helle fram og tilbake mellom to glass m.m.), noen mente litt svovelpreget. Jeg liker den. Den er svært mineralsk og helt annerledes enn Lageders. Klar honning i munnen, men også et eikepreg (kaffitoner) som mange ikke likte. Den er lagret 11 mnd’er på 50% nye og 50% bruke “barrique”. Høy pris. Dette er SMAs topplinje.

3.1 Abbazia Di Novacella Praepositius Kerner 2007 14.5% kr. 219

Strågul med grønnskjær. Litt søt (?) fruktig nese, druekjerner. Veldig aromatisk nese, ifølge noen helt typeriktig for druen. Men det var også et klart alkoholstikk, som var lite kledelig. Vinen ble svært endimensjonal og tapte fort interessen. Praepositius er AdNs topplinje.

3.2 Abbazia Di Novacella Praepositius Sylvaner 2004 13.5% kr. 189

Gul farge. Bestemt duft, litt bærkompott. Også her en litt bitter finish. Bra smakslengde. Svært delte meninger om denne vinen. Det ble en diskusjon om alle disse vinene er overekstraherte. Denne vinen er lagret i 5 måender på “botte” på 3000 liter (30 hl).

3.3 Abbazia Di Novacella Praepositius Gewürztraminer 2006 14.5% kr. 229

Gul farge. Typisk duft for Gewürztraminer (GT). Frisk. Også i munnen har den GT-preget, med bra syre og mineralitet. En lettere utgave enn Alsace-versjonen. Et klart alkoholstikk trekker ned. Dette blir for de helt spesielle anledninger og ganer.

4.1 San Michele Appiano Sanct Valentin Südtiroler Chardonnay 2006 14% kr. 269

Grønngul. Også her en litt reduktiv nese, klart eikepreg mente mange. Også litt sødme i smaksbildet som ikke var kledelig. Den er lagret 11 mnd’er på 50% nye og 50% bruke “barrique”. Høy pris. Dette er SMAs topplinje vin. Nok et eksempel på at vinmakeren vil for mye og vinen blir lidende.

4.2 Les Crêtes Chardonnay Cuvée Bois 2006 13.5% kr. 500

Kraftig gul farge. Duft av kvedekompott/stikkelsbær, rips, røde bær. Fin syre og mineralitet. En bra vin, men kan ikke forsvare prisen.

 

 

4.3 San Michele Appiano Sanct Valentin Südtiroler Sauvignon Blanc 2008 14% kr. 254

Grønngul. Solbær og kattepiss (påstod noen), i det hele typisk Sauvignon Blanc, nesten overdrevent druetypisk. Fin syre, middels kropp, stram. En mellomlang ettersmak. En bra vin, men bar lite preg av lokalitet. Kun lagret på ståltank.

 

4.4 Haderburg Hausmannhof Riserva Brut 1999 (degorgert 2009) 13% kr. 300 (€35)

Lys gul, men flott mousse med små bobler. Duftet som en champange, smør og malt i smak. Laget på Chardonnay, Blauburgunder og Sauvignon Blanc og lagret på bunnfall i minst  9 år før degorgering. Mye bra med denne musserende vinen, men kanskje en anelse søt. Heller ikke denne vinen bærer noe egentlig preg av sin lokalitet. En av Italias beste musserede viner.

Rødvin 2 flights – Kellerei bozen / Foradori + les cretes

1.1 Kellerei Bozen St. Magdalena Classico 2008 13% kr. 118

Lys rød, kunne nesten bli tatt for å være en rosé. Lett rød frukt  med litt bitterhet. Enkel og upretensiøs, må servers kjølig. Begeistret mange. Drue er Schiava.

1.2 Kellerei Bozen St. Magdalena Huck Am Bach Classico 2008 13% kr. 160

Lys rød.. Røde bær på nesen. Umiddelbar og frisk. Rips og stikkelsbær i munnen, med en ren bærsmak. Lett kropp, kort smak. Mer konsentrert enn den forrige, men mistet litt friskhet på veien. Ble reist spørsmål om den egentlig var verdt de ekstra 40 kronene?

1.3 Kellerei Bozen Grieser Lagrein 2008 13% kr, 135

Rubinrød, med lett fiolett islett. Bjørnebær og kirsebær på nesen. Litt tanninsk, myk munnfølelse, litt bitterhet i finish. Minner på mange måter om rødviner fra Loire. Jeg liker denne godt. Bra  pris. Noen mente at Lagrein fra San Michele Appiano er bedre.

2.1 Foradori Teroldego Rotaliano 2005 13% kr. 189

Mørk rød farge. Røde bær på nesen. Flott duft. Bra kropp og tanniner. Fruktig, skogsbær, lær og tobakk, lett vegetabilsk. Mange fallt for denne som en uniddelbar, lettdrikkelig vin og en god matvin.

2.2 Foradori Granato 2004 13,5% kr. 389

Blekk. Også her en litt reduktiv nese. Fyldig kropp, pepper, kraftige tanniner. Klart eikepreget, som ødelegger mye, men veldig godt laget. Vinen har mer av alt, sammelignet med den eklere versjonen, men spørsmålet er om vinen egentlig tåler behandlingen. Dommen i kveld var negativ. Høy pris.

2.3 Les Crêtes Côteau La Tour NV 13,5% kr. 300

Lys mørk rød. Litt medisinsk nese, men et snev av sødme. Svære tanniner, litt medisinsk i munnen også. Lang ettersmak. Ikke verdt prisen.

OPPSUMMERING:

De enkle vinene ble best likt. En gjenganger i kritikken av mange av vinene var at de ble mer preget av vinmaking enn av drue og terroir.

Et terroir-preg som syntes å være felles for mange av Alto Adige-vinene var et klart, litt bittert streif i finish. Jeg vet ikke om det er riktig, men det var en gjenganger på både røde og hvite viner.

Spesielt San Michele Appiano ble kritisert for eikebruk og delvis Foradori.

Abbazia Di Novacella skuffet en del. Jeg hadde ventet mer. De var typisk overekstraherte, internasjonalt orientert, men uten rotfeste. Det høye alkoholinnholdet ødelegger.

Alois Lageder kom derimot godt ut av denne smakingen, med unntak for prisen. Kunne være interessant å se hva som skjer med hans toppviner. Fra beskrivelsen på nett så er de også lagret lenge på barriques og alkoholprosenten stiger til 13-14%. 100kr billigere så hadde Müller-Thürgau vært et superkjøp. Som det er så er det en vin for svært spesielt interesserte.

WEB-RESSURSER:

http://www.aloislageder.eu

http://www.elisabettaforadori.net

http://www.kloster-neustift.it/kellerei/

 

http://www.stmichael.it

http://www.haderburg.de/

 

http://www.lescretes.it

http://www.kellereibozen.com

TILLEGSINFO:

Kooperativer: Abbazia Di Novacella, Kellerei Bozen, San Michele Appiano

Private: Les Crêtes, Foradori, Haderburg og Lageder

Økologisk: Foradori, Lageder (ikke sertfisert?)

Topp-linje: Abbazia di Novacella Praepositius, San Michele Appiano Sct. Valentin

Topp-viner: Les Crêtes Chardonnay, Haderburg, (Kellerei Bozen Dellago)

Bergens eldste vinklubb