Sør-Frankrike 16.11.2008

 

Av Odd Rydland Hvite

Mas de Daumas Gassac Blanc 2006

Frisk nese med eple og aprikosaktig frukt. Gule steinfrukter i munnen, fin bitterhet i finsish men mangler litt struktur. Sya henger ”litt utenpå”, fruktdrevet vin med aprikossnev i finish, som mangler en del finesse.

Ch. de Pibarnon Blanc 2006

Mye svovel her, noe grapefruktaktig bitterhet og litt tørr/treete på finish. Litt ubalansert og ingen vellykket vin.

Dom Tempier Blanc 2005

Fin friskhet med fersken på finish, fin kompleksitet i frukten men litt kort i finish. Minner litt om Soave i stil. Forsvarer prisen bedre enn Mas de Daumas, men får like gode Soaver for 60 kr mindre…..

Syrahbaserte viner

Dom de Silene des Payrals 2000

Begynner å modne med snev av det krydder og nellikpreget man kan finne i moden Syrah, pent modnet anniner.  Snev av sværte bær og blekk på finish, ørlite eik (? Lett å bli lurt av Syrah), en bra vin til en OK pris.

Clos Syrah Léone 1998

Trenger enda tid og luft. Men ganske søtlig frukt, og hardt ekstraherte tanniner, tøff på finish. Svær vin, selv om denne nok trenger enda litt tid, er det ikke helt min greie.

Cabernet blandinger

Trevallon 2004

Nydelig nese med garrigue (provencalsk buskas) preg, fin friskhet og tørr, flott finish. Syrlig og lett medisinal. Synde denne har blitt sa latterlig priset de senere årene.

Mas de Daumas Gassac Rouge 2005

Uff og uff.  Masser av eik med brent sukker og hul struktur. Triste greier.

Mourvedre/Grenache dominerte blandinger

Domaine d’Aupilhac 2005,Languedoc-Roussillon

Fin og frisk, også her et snev av noe medisinalt med vebalanseret tørrhet. Drikk nå, noe eiketørrhet, dette kan tippe rundt. Bra vin som ville vunnet på noe mer forsiktig eikebruk.

Domaine de l’hortus Grande Cuvée 2006 Pic St Loup

Nei og nei. Har noen gode Hortusminner fra reiser i SørFrankrike, men…..masser av søt eik, drops og fløtekaramell. Tørr og treete.

Ch Puech-Haut 2004,

Ligner litt på Aupilhac, men litt mer fruktfrevet, tørrhet o tanniner er godt pakket inn. Fin vin.

Bandol/Mourvedre

Dom Tempier 2003

Korket !

Dom Tempier La Migoua 2003

Nydelig vin. Myk inngang og flott kompleksitet med garrigue og røde bær. Meget lekkert. Snev av smørmalt, men ikke sjenerende. Sexy vin i en nesten burgundersk stil

Dom Tempier La Tourtine 2003

Litt mer feminin enn forrige, men svært lik. Litt mykere i anslaget mer enda mer bærpreg. Ørlite kaffeanslag. Herlig vin.

Ch. de Pibarnon Rouge 2004

Litt svarte bær med snev av blekk. Lett og fin i anslaget, men ikke så silkemyk som Tempierene.

Banyuls

Smakingen ble avsluttet med to fine Banyuler som er perfekt for julen som nærmer seg, men tok ikke notater ut over å merke meg at Parce sin ”Banyuls Cuvée du Dr. André Parce” var tørrere og nok mer anvendelig enn den søtere og kanskje mer tradisjonelle ”Banyuls 6 ans, Le Dominicain »

Bergens eldste vinklubb