Châteauneuf-du-Pape 17.01.2010

Av Odd Rydland

1.1 St. Benoit Grande Gardee 2001

68% grenache, 13% mourvèdre, 11% syrah and 8% counoise.

Moden med innslag av røde, søte bær, litt mineraler på duft, med kjernebitterhet og snev av kirsebær på smak. Fin tørrhet, litt kort og rustikk, en grei, generisk sørfransk vin uten veldig klasse og takket være appelasjonen i overkant dyr (selv om det er/var en rimelig Chateauneuf-de-Pape).

1.2 Crau de ma Mere 2001

85% grenache, 15% syrah

Markerte kirsebær på nesen, deilig duft. Lett søt på frukten med fine syrer, utvikler seg flott i glasset. Svært bra vin som godt tåler mer tid på langs.

1.3 Vieilles Julienne 2001

70% grenache, 10% syrah, 20% mourvèdre, cinsault, …

Nydelig, kompleks nese med morellsteiner, bringebær og aprikos. Finslepen eleganse i munnen med fin tørrhet i avslutningen, en elegant og virkelig flott vin.

1.4 Tardieu-Laurent Vieilles Vignes 2001

90% grenache, 5% mourvedre, 5% syrah

Dette er veldig annerledes. Bjørnebær, sødme og godt med eik, men holdt under bra kontroll. Godtt tanninbitt, tøffere og mindre elegant enn de to foregående. Litt for kantete tanniner i finish synes jeg.

2.1 Les Cailloux 01

65% grenache, 15% syrah, 20% mourvèdre

Ikke veldig kompleks, snev av kjeller og kirsebærsteiner. Fin og kjølig bjørnebærfrut, men ganske lett stil og ikke på nivå med de beste her.  Bra tanniner.

2.2 Les Cailloux 04

Trenger lufting, dette er ungt, lett brent gummiaktig på nesen. Tygre stil enn 01 og godt grep i munnen, men ikke helt ren, nesen er og blir merkelig og smaken er ufokusert. Feil på flasken? Det hadde vært interessant å prøve en alternativ flaske av denne.

2.3 La Nerthe 01

25% grenache. 25% syrah, 40% mourvèdre, 10% Cinsault

Kork!

2.4 La Nerthe 04

Stor stil med markant mineralitet og tanniner, tydelige kirsebærtoner, en kraftig og klassisk Chateauneuf-de-Pape i den mer bastante stilen.

3.1 Beaucastel 1999

30 % grenache, 30 % mourvèdre, 10 % syrah, 10 % counise, 5 % Cinsault, 15 % andre

Ørlite kjellerpreg (brett?); snev av blodappelsin på smak, lang og fokusert frukt med tørkete nyper, flott og elegant lengde.  Relativt moden men fortsatt potensiale. Klasse.

3.2 Beaucastel 2000

Mørke, røde bær med snev av røyk på nesa. Fin syrer og dyp, god frukt, men den mangler litt av den kjølige elegansen som jeg finner og liker så godt i årganger som 99 og 2001. Snev av stall, godt grep i munnen og utmerket lengde. Klasse igjen i en varmere årgang.

3.3 Beaucastel 2001

Dyp og fokusert frukt, med mineralitet og undertoner av lær. Kirsebærstein og gode taniner i finish, men vien mangler litt fokus og kompleksitet. For ung selvsagt, men den mangler litt fasong og fremstår ikke på samme nivå som de to foregående.

3.4 Beaucastel 2003

Veldige tanniner i dette, kjølig frukt, forbausende stram og kjølig med snev av stearinvoks på nesen. Veldig lovende, men jeg lurer på hva som vil skje med tanninene i mange 2003ere, denne inkludert, med årene.

4.1 Clos des Papes 2001

70% grenache, 20% mourvèdre, 8 % syrah, 2% counoise/muscardin/vaccarese

Modne røde hagebær litt på den lette siden, tenk bringebær. Snev av nyper, drikker godt, lang og elegant munnfølelse. Lett sursøt stil, for meg virker denne moden….

4.2 Clos des Papes 2003

Kjølig i frukten, kjøligere enn jeg husker (har smakt den to ganger før). Et lite snev av svisker og akris på smak, og svære tanniner her og. Massiv struktur, men ikke så bra som Beaucastel 03.

4.3 Clos des Papes 2004

Fin substans i denne med svarte bær, anis og lakris her og. Tøff struktur men fin frukt. Snev av rosiner. Frukten i disse vinene fremstår som modnere/varmere enn i Beaucastel av tilsvarende årgang, og etter min mening er Beaucastelflighten definitivt bedre (selv om marginen kanskje ikke er veldig stor).

5.1 Dom Pegau Cuve de Laurence 2005

85 % grenache, 9 % syrah, 4 % mourvèdre, 2 % andre

Mørk, nesten svart i frukten, men vinen er veldig ekstrahert med snev av kålrot og litt svovel. Men kjølig frukt og lang finish, men jeg lurer på om frukten vil holde til å bære dette? Og som i mange slike hardt bearbeidete cuveer blir vinen litt generell, det blir mer vinmaker enn terroir. Tja.

5.2 Roger Sabon Prestige 2005

60% grenache, 15% syrah, 10% mourvedre, and the balance almost every other authorized red grape of the appellation

Reduktiv, men det blåser av med litt kraftig lufting av det som er i glasset. Ung med mye å gå på, emn godt med eik her. Kankje det holder, men foreløpig er den svært massiv, med noe tørre tretanniner, men ikke plagsomt. Jeg tror dette kan bli veldig bra bare den får nok tid.

5.3 Vieux Telegraphe Crau 2006

grenache, syrah, mourvèdre

Fin balanse i frukten her, klassisk vin, kjølig og mindre anstrengt enn de to foregående, selv om det blir litt feil å plassere den etter de i smaksrekkefølge. Elegant frukt og fine tanniner. Fin vin etter min smak!

5.4 Beaucastel 2007

Kork. Damn !

Bergens eldste vinklubb