Moden rød Burgund 13.05.2006

Av Odd Rydland

Morey-St-Denis Clos de la Bussiere 95, Roumier
Begynnende modning på farge.
Steinete og mineralsk på nesen med sure kirsebær. Søte moreller og litt flint overtar i avslutningen, kirsebær på våte steiner. Deilig og velbalansert munnfølelse. Silkemyke tanniner i en årgang som sliter med litt røffe tanniner, drakk nylig noen Mugnier 95-ere som også slet med tanninene. Kudos til Roumier her. Imponerende eleganse i en vin som ofte er litt rustikk i stilen.

Chambolle-Musigny Cras 95, Barthod
Mørkere i frukten enn Roumier, snev av jordbær og litt eik. Syrlig finish, litt kantete og ubalansert, litt tørr, tøffe tanniner her som nok vil overleve frukten er jeg redd.
Tja.

Chambolle-Musigny 1er 95, de Vogue
Opulent nese med jordbær og kirsebær, litt vanilje og julekake/kanel. Rik og fruktdrevet. Litt søt og endimensjonal på smak, men fin tetthet og bitt på finish.
Mye stoff her, trenger mer tid. Produsenttypisk.

Gevrey-Chambertin VV 95, S Esmonin
Steinete, litt anis/lakris på nesen, fin syrlig balanse.
Bra lengde, slutter syrlig og elegant. Ørlite grapefrukt på avslutningen, helt karakteristisk for Esmonin, men ikke for mye her.

Volnay Clos des Ducs 96, d’Angerville
Lys farge. Undertoner av vanilje, rips.
Kirsebær, syrlig og lang. Elegant, steinete og mineralsk stil, krevende men ikke så udrikkkelig som jeg fryktet (røde 96ere er tøffe nå, og Angervilles Ducster er lagringskrevende). Stram men god, ung med stort potensiale.

Volnay Taillepieds 95, d’Angerville
Lys farge. Kirsebær og mineraler. Kompleks vin, elegant munnfølelse, flott balanse med godt integrerte tanniner. Lett og elegant vin med sure kirsebær og jord.

Volnay Clos des Ducs 93, d’Angerville
Mørkere bær her men fortsatt med tydelige kirsebær. Ørlite eik og eksotiske krydder, stor munnfølelse, godt grep og svært lang finish. Lett jordlig og tørr stil, litt uferdi enda, liukker seg litt i glasset. Myk frukt. Flott.

Volnay Clos des Ducs 91, d’Angerville
Moden og lett tørr, men fortsatt velbalansert. Lett jordlig og sursøt, men fortsatt godt med frukt, litt plommete preg.
Lett treete i nesen, svakest i d’Angerville flighten.

Volnay Clos des Ducs 90, d’Angerville
Dette var udrikkelig og søt portvin i 2001. Men nå overrasker den. Fortsatt portvinsaromaer med snev av bjørnebærsyltetøy på nesen, men sødmen har tørket opp. Noe mineraler og bra lengde, fin tørrhet i finish. Kjøttfull frukt i en Chiantiaktig, jordlig sursøt stil. Kraftfull vin.

Volnay Clos d’Audignac 93, Pousse d’Or
Ganske mørk med en anelse søt nese. Litt jordbunn og jordbæraktig frukt over gode syrer. Litt enkel og ørlite tannisk. Ganske utviklet og litt sukkersøt frukt med litt løs og ustrukturert finish.

Gevrey-Chambertin Clos St Jaques 93, S Esmonin
Mineralsk med snev av anis, sublime frukt og flott lengde, veldig trøkk I finsh. Vwldif fokusert, sylstram og slank, fin fruktsødme, strålende.

Volnay Clos de Chateau des Ducs 91, Lafarge
Snev av jordbær og skogbunn her, Igjen veldig fokusert i avslutningen, men litt lettere stil. Moden, fine syrer i en elegant finish, jordlig stil. Bark og tre duften, er nok litt over toppen.

Chambolle-Musigny Cras 91, Barthod
Kirsebær, mineraler og eksotisk treverk. Ørlite lett men fin balanserende frukt. Litt tørr struktur, ganske mineralsk. God vin, fin nå, utvikler seg positivt i glasset. Flott, jordbærpreget frukt.

Nuits-St-Georges Les St Georges 90, Faiveley
Kjølig stil, nydelig mineralsk nese. Bjørnebær her, undertoner av kamfer, fin struktur og lengde, herlige syrer. Fint tannisk bitt i finish, flott vin.

Beaune Bressandes 90, Morot
Sursøt nese med ørlite rabarbra men dessverre også korket.

Blagny Le Piece sous le Bois 90, Matrot
En anelse av brente fat med noe søtlig frukt her, bra syrer og mye frukt som åpner seg med luft. Snev av skogbunn, fin frisk syrlighet, snev av kirsebær og kaffe.

Volnay Caillerets Clos des 60 ouvrees 90, Pousse d’Or
Elegant vin med stram og strukturert frukt. Fint tannisk bitt i finish, undertoner av søtlig lakris. Innledningsvis et litt sukkersøtt preg som imidlertid blåser av, med grapefrukt og et fint sursøtt balanserende preg. Bra vin som unngår tendensen til et lett overtydelig sukret preg som man av og til finner (eller fant) hos denne produsenten, kanskje man slapp å chaptalisere i 1990?

Corton Perrieres 90, Juillot
Svært mørk. Snev av bittersjokolade og tobakk, meget kompakt frukt med søte kirsebær i finish. Mye tanniner og trøkk her, imponerende men ikke særlig elegant, en triumf for vinmaker (og årgang?) over terroir?

Nuits-St-Georges 89, Gouges
Moden, litt ost og sopp på nesen. Moden, lett brunlig farge. Snev av jordbær, ganske syrlig og stram i finish. Sopp og mineraler i en lett rustikk innpakning, imponerende kommunevin.

Beaune Bressandes 89, Morot
Transparent og nydelig vin, fruktig og jordbærpreget, stram og sylig finish med mye frukt og fin balanse. Ørlite medisinal, kamferaktig undertone som minner om at fersk DNA-forskning har vist at Pinot Noir og Syrah er nært beslektet.

Volnay Clos des Chenes 88, Lafarge
Litt medisinal, Syrah-aktig nese her og. Tørr vin i en ganske krevende stil med syrlig og ganske tannisk avsutning, ørlite jordlig preg. Ikke helt innertier dette, jeg har opp gjennom årene vært noe uheldig med mine Lafarger.

Corton Clos des Corton 88, Faiveley
Litt vegetal nese med grønne belgfrukter, ganske karakteristisk for Corton-appellasjonen. Det grønne blåser litt av og frukten blir ripsdominert, asparges og rips. Ganske mineralsk, muligens noe over toppen, noe enkel i stilen.

Musigny VV 95, de Vogue
Mørk farge. Floral, fioler, mørke frukter på nesen, svært fløyelspreget i munne, herlig sursøt og litt massiv (husstil) og floral også på smak. Noe for ung, delikate tanniner.  Jøss ja.

Romanee-St-Vivant 95, DRC
Tjo og hei.
Søte, karakteristiske krydderaromaer. Hvem hentet julekaka? Særdeles konsentrert, søte skogsbær, framifrå lang og kompakt fruktkjerne med lekker kjølig frukt og fremragende lengde. Frukten dekker den høye syra og dette er bare fabelaktig, rødbeter og mineraler. De som fikk tatt DRC-dyden sin denne kvelden likte det…..

Richebourg 88, Leroy
Hemningsløs lengde med snev av sopp og tydelige mineralsk tilsnitt. Skogbunn og veldig trøkk i finish. Bærpreget og klart prioritering av konsentrasjon over eleganse her. Imponerende, herlig og et klart uttrykk for en produsentstil som kanskje ikke helt er for puristene? Klarer ikke å hente frem DRC-elegansen helt for meg i hvert fall selv om dette selvsagt er fremragende vin.

After the formal tasting we enjoyed some cheeses with the following wines:

Pommard Rugiens 96, de Montille

Gevrey-Chambertin Clos St Jaques 93, S Esmonin

Volnay Clos des Chenes 98, Potel

Ambonnay Rouge 2000, Egly-Ouriet

Leoville-Barton 94 (if ever there was an odd man out….). All good wines, but no notes.


Bergens eldste vinklubb