Moden Bordeaux

Av Olav Røneid-Hansen og Christian Frank

Vitis møte opp med meget store forventninger til denne smaking. Verten påpekte at en del flasker hadde lave skuldre og dårlige korker. Vi måtte ikke forvente for mye. Gammel vin er risiko sport, man blir ofte skuffet, men når vinen leverer kan man få noen av sine største vinopplevelser. Hvordan gikk det så?

 

1.0     Lafon Rochet 1990

Portaktig, lakrids, medisinskap, eik, litt tynn, ikke den store jubel.

 

1.1 Grand Puy Lacoste 1990

Flott nese av solbær, røde bær, tobakk, sedertre, stall og røyk. Mineralsk, god vin. Stilen er ultra Pauillac med treaktige aromaer og et lite stallpreg i en varm utgave i dette tilfellet. Alltid til en svært akseptabel pris.

 

1.2 Domaine de Chevalier 1989

Røde bær, tobakk, ler, solbær, fin mineralitet, sopp, flott frukt. God balanse

 

1.3 Domaine de Chevalier 1988

Svakere nese enn ’89, men ellers de samme smaksopplevelser, dog virkede denne mer eiket. Andre i selskapet foretrakk denne frem for ’89

 

2.1 Mouton Rothschild 1986

Solbær, røde bær, tobakk, mynte, mineralsk med en god syre og en lang flott ettersmak. Deilig vin. Denne vinen var jo kanskje den helt store stjernen i -86. Jeg har smakt flasker i mellomtiden som har vært lett skuffende. Denne derimot var helt strålende.

 

2.2 L’Arrosée 1986

Jord, skovbunn, røde bær, litt mineraler, svag i koderne, litt portvinspreg, sliter, har toppet og er going down.

 

2.3 Palmer 1986

Veldig gjennomført alt stemmer. Duft av Solbær, tobakk, røde bær og jordede mineraler. Flott!

 

2.4 Las Cases 1986

Kraftig, alkoholisk, smaker fruktløst, ikke bra.

 

3.1 Cos d’Estournel 1985

Tobakk, mineralsk, røde bær, litt eik, fin vin. Denne vinen har ved en del anledninger vært litt forvokst i betydningen for mye av det gode av det meste. Men nu er det svært så bra alt sammen.

 

3.2 Domaine de Chevalier 1985

Starter fint med tobakk, røde bær, solbær og mineraler. Men etter litt tid i glasset er den ikke så fin som ’88 og ’89. Har begynnt å få rødbetepreg som tyder på at den er på vei ned.

 

3.3 Heitz, Bella Oaks 1985

Servert blind: Portvin, medisinskap, over the hill og i stupet.

 

4.1 Leoville Poyferré 1982

Fin på duft, litt portpreg som forsvinner med litt luft i glasset, fin mineralitet, røde bær, tobakk,

 

4.2 Leoville Las Cases 1982

Kraftig duft av solbær, tobakk og blyant. God vin med en fin mineralitet.

 

4.3 Lafite 1982

Kraftig flott osende nese av røde bær, solbær og blyant. Fin mineralitet, en flott vin med lang ettersmak. Ganske enkelt en fulltreffer og sikkert den beste -82 Bordeaux som ble laget.

 

5.1 Mouton Rothschild 1979

Fin nese, røde bær, solbær, mineralsk, blyant, lakris, kaffe, lang ettersmak. Virker mer utviklet enn Chevalier ’81. Men den klart beste M.R. -79 jeg har smakt.

 

5.2 Ducru 1979

Korket

 

5.3 Domaine de Chevalier 1981

Fin frukt med røde bær, tobakk, mint og lakris. Flott vin med lang ettersmak.

 

6.1 Montrose 1970

Stram, tør og tøff. Pepper, røde bær, mineraler og et snev av medisinskap. God vin, som holder lenge. En meget tøff krabat!

 

6.2 La Lagune 1970

Duft av røde bær, kaffe, solbær og tobakk. Fin vin.

 

7.1 Margaux 1953

Kveldens finale starter på verst tenkelig måte. Buljong, død og begravet.

 

7.2 Haut Brion 1959

Yes! Flott frukt, utrolig duft av jord, skogbunn, krydder, kaffe, tobakk. Lang ettersmak, en kanon vin. Kveldens største opplevelse sammen med Chevalier ’57. Denne vinen har kommet til det punkt og i den tilstand at den hever seg over tid og rom. En klassisk opplevelse!

 

7.3 Latour 1961

Flott bærsmak med solbær og osende blåbær. Fint integrert med jord, skogbunn, seder og tobakk. Kanon vin men den forsvinner fort i glasset.

 

7.4 Domaine de Chevalier Magnum 1957

Denne hadde lagt i Domaine de Chevalier sin kjeller siden min far var guttunge! Nylig levert i Bergen av Oliver Bernard personlig. Kanon vin med flott frukt, duft av tobakk, skogbunn og jordede mineraler. Sammen med Haut Brion ’59 kveldens flotteste og jeg må konstatere at magnum i en god kjeller holder alt for lenge i forhold til min tålmodighet.

Bergens eldste vinklubb