Gruner Veltliner 12.09.2004

Av Odd Rydland

Wachau

Im Weingebirge Federspiel 2001, Nikolaihof
Vesentlig rikere nese enn 2001, ganske gul på farge. Ganske rik og bredskuldret i stilen, en anelse tropisk med innslag av gule epler på smaken, noe mineralsk. Fortsatt ung.


Im Weingebirge Federspiel 2002, Nikolaihof
Atskillig mer mineralsk, chablispreget (havbunn), steinete syrer, rik frukt her og med preg av sjø og mineraler og innslag av grønne urter og hvit pepper. Bitre fruktkjerner i finish, fin lengde og mer substans enn 2001.

Loibner Muhlpoint Smaragd 2001, Alzinger
Ett hakk opp på intensiteten på nesen her. Snev av honning og steinfrukter. Fin konsentrasjon og lengde, med markante syrer på finish. Men litt massiv og uelegant som den fremstår nå.

Ried Liebenberg Smaragd 2001, Jamek
Glassklar med lett gyldent skjær og innslag av grønne nesleblader på nesen. Ganske viskøs, men ikke fullt så lang som Alzinger, med lufting i glasset kommer lengden, frisk sjøpreget finish. Lett og elegant vin.

Loibner Ried Kreutles Smaragd 2001, Knoll
Krydret og mineralsk med noe honning og grønne urter. Steinete smak med fine syrer, svakt prikkende preg på tunga. Veldig sjøpreget og kompleks, velbalansert og lang, en knallvin!

Axpoint Smaragd 2001, Hirzberger
Ganske floral nese, slank og smidig smak med (igjen) grapefruktbitterhet i finish, stramme syrer. Klassisk grapefrukt og hvit pepper. Dessverre en litt sviende alkoholisk finish på denne, kanskje i overkant bitter i finish også, finishen trekker ned.

Achleiten Smaragd 2001, Dom Wachau
Korket.

Weissenkirchen Achleiten Smaragd 2002, Prager
Rik vin med ørlite snev av sødme. Svært steinete mineralsk, krydrete stil med grapefrukt og dill i finish, kanskje ikke fullt så lang som Knoll. Med luft blir denne stadig mer kompleks. Svært bra vin.

Kremstal

Senftenberger Pellingen Alte Reben 2002, Proidl
Snev av honning og pepper på nesen. Men litt prikkende, alkoholisk finish som ikke overbeviser. Ikke helt overbevisende.

Weinzierlberg 2003, Weingut Stadt Krems
Voldsomme aromaer av banansjokolade. Også lett ubalansert på smak, lav i syrene (årgangen gir lave syrer), en liten grapefruktsnert på finishen. Bortsett fra aromaen (årgangen vil nok gi også et veldig tropisk preg på mange viner) en vellaget vin i en vanskelig årgang.

Kamptal

Mange av de følgende vinene fra Kamptal fremstår initielt som ganske monolittiske sammenlignet med vinene fra Wachau, jordsmonnet her er fetere og klimaet noe forskjellig. Men med luft blir de mer elegante og fastere i stilen, Gruner Veltliner er langringsdyktige saker og alle kveldens viner hadde trengt mer alder, men det virker som om Kamptalvinene krever enda mer alder enn de fra Wachau. Det monolittiske og lett søtlige fruktpreget gjør vinene litt vanskelig å karakterisere innenfor rammen av denne smakingen – de fleste av disse utviklet seg merkbart i glasset og jeg skulle gjerne smakt de etter et døgn i kjøleskapet…..

Strasser Hasel Alte Reben 2002, Allram
Smakingens i særklasse billigste vin. Veldig elegant vin med underliggende mineraler og flint. Relativt lett og elegant stil, men fin konsentrasjon og lengde – en meget god vin og et pangkjøp.

Kamptaler Terrassen 2002, Brundlmayer
Initielt er denne vinen ganske søtlig med klare innslag på nesen av søtlig pipetobakk, med luft blir vinene stadig strammere og mer mineralsk. Fin lengde. Lovende saker.

Kæferberg 2002, Loimer
Uren på stilen, preg av luftrenser. Utydelig i stilen. Nei, dette er ikke bra.

Alte Reben 2001, Brundlmayer
Veldig steinete og ganske smal til Kamptal å være, ørlite syntetisk i frukten. Usikker på denne, kommer seg bra i glasset, hvit pepper og grapefrukt her.

Ried Lamm 2001, Schl Gobelsburg
Snev av trøfler. Elegant og velbalansert vin, bra syrer, ganske steinete finish, men med beskjeden mineralitet. Ørlite dropsaktig frukt.

Renner 2001, Schl Gobelsburg
Mye substans og underliggende mineralitet her i en ganske konsentrert og litt søtlig pakke Velkonstruert, dette trenger lang tid. Fin vin.

Ried Loiser Berg Auslese 1995, Brundlmayer
Lukter utrolig komplekst med innslag av trøfler og petroleum, floral og steinete, rød grapefrukt, restsødme her, men deilig balanse. Kompleks og spennende. Strålende.

Bergens eldste vinklubb