Østerrike-smaking 09.02.2003

Av Odd Rydland

For mer utfyllende bakgrunn om østerriksk vin, begreper osv henvises til artikkelen «Hvite viner fra Østerrike».

Først tre Rieslinger fra den meget interessante 2001-årgangen, alle fra de vestligere (og kjøligste) delene av Wachau.

Flight 1

Riesling Klaus Federspiel 20001, Jamek
Kveldens eneste Federspiel og en flott vin fra den mer vestlige delen av Wachau.  Nese med innslag av fersken og pære. Mineralitet – typisk for Klaus og nabovinmarken Achleiten i Weissenkirchen – med sitursdrevne syrer i finish. Flott lengde med litt appelsinbitterhet i finish. Ganske tilgjengelig med innslag av lynghonning, utmerket balanse.

Spitzer Singerriedel Riesling Smaragd 2001, Hirzberger
Mere prangende nese her og stor munnfølelse. Fra de kjøligste og vestligste delene  av Wachau, sitrus og syltet appelsinskall, fersken her og. Ganske viskøs finish uten bitterhet. Ung vin med veldige, stålaktige syrer, stort lagringspotensiale.

Weissenkirchen Achleiten Riesling Smaragd 2001, Prager
Mineralsk anslag i nesen, saltaktig og med konsentrert og ganske undertrykt frukt. Ikke samme lengde som Hirtzberger, og med en lett parfymert men også strengere stil. Konsentrert og med stort attakk i munnen. Snev av fersken. Delte meninger om det parfymerte preget. Jeg opplever Prager sine viner som veldig uforløste og lite tilgjengelige som unge i forhold til mange andre produsenters viner, og tror dette er forklaringen.

Deretter 2 flighter fra de mer østilige Kamptal/Kremstal.

Flight 2

Riesling Zøbinger Heiligenstein 2000,  Brundlmayer
Her er vi i varme Kamptal. Viskøs vin med markerte mineralske toner, markert salt (typisk for Heiligenstein, nesten som i ne del champagner) i munnen og med massive syrer. Massiv vin hvor frukten sliter med å slippe fri. Litt pære og blomster under det hele, snev av møllkuler (som det ofte er i ultramineralske viner). Svær og overdådig vin til en utrolig god pris! Ser fram til denne kommer i 2001-årgang.

Riesling Zøbing 2001, Hirsch
Snillere vin på enklere nivå. Relativt søt men ganske kjølig frukt. Fruktsteiner i finish og bra syrer. Sitrus. Litt kort. Dette er en svært bra vin til en rimelig pris – i hvert fall når den smakes i mindre opphøyde omgivelser enn dette – men her blir den avslørt av det selskapet den er satt i.

Flight 3

Riesling Privat 2001, Nigl
Kveldens eneste vin fra Kremstal. Først og fremst en utrolig velbalansert vin. Veldige syrer og konsentrasjon med et lite og forfriskende bittert anslag. Snev av fersken og tropiske frukter, ananas? Veldig attakk og veldig lengde. Epler også, svært ung.

Riesling Gaisberg Alte Reben 2001, Hirsch
God vin, men fremstår som litt tafatt etter den forrige (som trolig var kveldens beste). Fine syrer, men frukten følger ikke opp. Litt ubalansert. Skuffende for en Alte Reben.

Flight 4 – Pichler 1999

Loibner Berg Riesling Smaragd 1999, FX Pichler
Merkbart utviklet på nesen. Mineralsk og stram nese. Ørlite petroleum, og pangsyrer med eplesteinbitterhet i finish. Fin underliggende kjølig frukt, fersken, men pågående mineralitet og utviklet Rieslingpreg med appelsinsteiner i en kanskje litt mager stil. Stiller spørsmålstegn ved at den er såpass utviklet allerede.

Durnsteiner Kellerberg Riesling Smaragd 1999, FX Pichler
Ikke fullt så mineralsk som Loibner Berg. Bred og innsmigrende frukt, flotte syrer her men frukten bærer bedre og vinen fremstår som bedre balansert, strammere og mer fokusert munnfølelse.

Flight 5 – 2 viner fra den spesielle og krevende 2000-årgangen

Loibner Oberhauser Riesling Smaragd 2000, FX Pichler
Ultramineralsk og fint fokusert nese, men lett i syrene og moderat konsentrasjon. Fersken, litt kompottaktig i stilen. 2000 var en meget spesiell årgang med ujevne resultater, dette er en skuffende Pichler.

Weissenkirchen Achleiten Riesling Smaragd 2000, Prager
Vesentlig høyere syrer her, men også her er frukten litt snill og følger ikke helt på. Veldig viskøs vin med ørlite salt finish, denne vinen er lukket nå og vanskelig å tolke, men etter min mening klart bedre enn Pichlers. Fin konsentrasjon, men litt løs i finish.

Flight 6 – 3 Gruner Veltlinere

Spitzer Honivogl Gruner Veltliner Smaragd 1999, Hirzberger
Særdeles stor og viskøs munnfølelse med honningsødme og meget flott syrer. Flott balanse i munnen, honning og steinfrukter i finish, med sitrussyrer og et diskret innslag av nykvernet hvit pepper som er så typisk for Grune Veltliner. Flott vin.

Weissenkirchen Achleiten Gruner Veltliner Smaragd 2000, Prager
Mineralsk vin med snev av kvae. Mineralsk og utrolig stram og og ganske syrerik. Jeg synes denne er konsentrert og stram, men i likhet med andre av kveldens Pragerviner ganske kompromissløs og med behov for tid.

Loibner Ried Kreutles Gruner Veltliner Smaragd 2000, Knoll
Merkelig duft. Eik, toast, litt løs og ustrukturet i smak og finish. Overbeviser ikke. Har smakt 3-4 viner fra Knoll nå uten å finne noen som forsvarer produsentens renomme, dene vinen er såpass mye svakere enn de beste at jeg lurer på om det er feil på flasken – selv om det ikke er noe som tyder på oksydering eller kork

Bergens eldste vinklubb