Østerrike 10.02.2008

Av Odd Rydland

Schloss Gobelsburg Riesling Urgenstein 2005
Fin vin, epler og fersken, fast og fint bitt i smaken med strålende syrer. God lengde og balanse, ganske eplete i stilen.

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Tradition 2004
Fine mineralske undertoner med begynnende modning med snev av honning, røk og flint. Elegante, grønne epler her og, kanskje litt lav i syrene?

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Ried Lamm 2006

Mye alkohol her (14,5%). Disse 2006erne har blitt geniforklart i det store utland, men alkoholnivået her ga grunnlag for delte meninger i diskusjonen. Nesten noe salt-og sjøaktige undertoner, med rik frukt og lang, ferskenaktig ettersmak. Fantastisk grep i munnen, men er man lett allergisk til alkoholstikk bør man være litt forsiktig her……….

Jamek Riesling Ried Klaus Smaragd 2002
Fin mineralitet med snev av modne epler og pærer på smak, utsøkt balanse og finish. Utvikler seg fint med luft.

Prager Riesling Ried Klaus Smaragd 2001
Mineralsk, magrere stil (mer minimalistisk vinmaking?). Stram, stilig og elegant med kjølige grønne epler, for ung. Særdeles lovende vin.

Jamek Riesling Ried Klaus Smaragd 2001
Veldig preget av røyk og mineraler på nesen. Ikke så lineær som foregående vin, mer moden og kompleks, behagelig og litt lett stil.

Nigl Riesling Privat 2006
En kontroversiell flight med Nigl-viner. Veldig ren nese med preg av unge, grønne pærer. Mye alkohol, lett syntetisk frukt, massiv med snev av stikkelsbær. Vinforum og DN var dramatisk uenige i vurderingen av denne vinen. Kanskje dette går bra, mye materiale her, men dette er jeg kritisk til….

Nigl Riesling Privat 2002
Svær vin, fremstår som ung men med lite druekarakter og mindre konsentrasjon enn 2001. Vanskelig å få tak på denne, kanskje disse vinene rett og slett trenger tonnevis av tid?

Nigl Riesling Privat 2001
Igjen en stor vin med mye smak og tørrstoffer som griper tak i munnhulen. Lett søtlig, ikke moden, alt for ung. Lovende, med noe mineralitet. Den beste av disse tre.

Prager Riesling Achleiten 2001
Druetypisk med friske grønne epler på nesen, nydelig, friske syrer og fin konsentrasjon. Ung og konsentrert vin med ørlite petroleum, opulent og syrlig.

Prager Grüner Veltliner Achleiten 2002

Pepper og gul paprika på nesen, ganske rik. Litt trang i skjæret smaksmessig, med skifer og steinstøv. Ung og forbausende lukket til 2002 å være.

Prager Grüner Veltliner Achleiten 2000
Stor og litt plump i stilen. Snev av grapefrukt og appelsinsteiner på smaken, frisk og ferskenpreget med snev av honning. Kompleks vin som utvikler seg godt med luft (i likhet med flesteparten av disse), svært lang. Igjen en super vin fra Prager, stjerneprodusent og stjernevinmark!
Nikolaihof Riesling Steiner Hund 1995
Grapefrukt på nesen. Ungt og smalt i munnen, veldig ungt. Lang og fokusert, snev av appelsin i mange av disse Nikolaihofvinene.

Nikolaihof Riesling Steiner Hund 1993

Skuffende. Snev av ost på nesen, mangler litt kraft i munnen. Veldig blek og litt kort.

Nikolaihof Riesling Steiner Hund 1991
Nydelig vin med strålende linearitet og veldig poengterte glassepler i munnen, syrlig og frisk. Veldig mineralsk og ren, ørlite restsødme.

Nikolaihof Grüner Veltliner Vinothek 1991

Snev av appelsinstein og appelsinskall her og. Ganske krydrete med snev av mint og med en eksepsjonell lengde, nesten kremete munnfølelse. Eksepsjonell vin.

Bergens eldste vinklubb