Østerrike-smaking 24.04.2011

Smaksnotater Østerrike 24. april 2011

 

Her har vi prøvd å presentere to sett notater på vinene. De som er markert “OR” er det Odd Rydland som har skrevet, og de med “OMS” er det Ole Martin Skilleås som har krotet ned. Sistnevnte har forsøkt å unngå å gjenta det Odd Rydland har skrevet, og fremstår kanskje mer som nyanser eller kommentarer.

 

1.1 Riesling Gaisberg 2004, Hirsch.

OR: Skrukork. Flott nese! Innslag av anis, fenikkel og appelsinskall på nesen. Stålkontroll i munnen, fast, grapefruktaktig finish. Ung og primær, mye trøkk og syre.

OMS: Utrolig intens. Eksotisk frukt, med hvit fersken, litt mango og utrolig syre. Ganske firskåren, ikke elegant i det hele tatt. Men god!


1.2 Riesling Heiligenstein 2002, Hirsch
OR: Skrukork, og litt reduktiv/gummiaktig på nesen, er det korken (gummipakning i skrukorker)? Noe lettere, slankere stil enn 04, lett mintpreget finish, sitronskall og anis, finslig finish. Elegant vin, om det ikke var for det lett reduktive preget – kanskje det hadde blåst av med noen timers luftkontakt?

OMS: Aromatisk i starten, men det fortar seg. Det reduktive preget tar over. Gummi. I starten var den ganske lik modne Rheingau-rieslinger som vi smakte i januar i klubben.


2.1 Zöbinger Heiligenstein Riesling Alte Reben 2001 Brundlmayer
OR: Frisk, appelsinpreget smak. Fruktsteiner, appelsinskall og en en lett krydret finish, akkurat på kanten til alkoholstikk i finish. Litt trå i ettersmak, kanskje litt for mye av alt i denne vinen……? Brundlmayer var en pioner blant østerrikerne på det norske markedet, men overbeviser ikke alltid meg.

OMS: Nesten litt kandisert. Tørket aprikos og syltet appelsin – et visst Tokayer preg. Solide syrer – nesten litt voldsom i munnen. Svir litt. Utviklet og interessant vin.

 

2.2 Grüner Veltliner Alte Reben 2001 Bründlmayer
OR: Kjøligere stil dette mer anslag mer i retning av grønne epler, flint og urter. Ung og frisk, litt fet og lanolinsk i strukturen. Deilig vin. Dette er nok også fra ikke fullt så varme vinmarker som Heiligenstein.

OMS: Hvit pepper, mineralsk og nesten metallisk. Lekker, elegant og lang.


3.1 Riesling Privat 2007, Nigl
OR: Fersken og grapefrukt på nesen, lett, elegant og fruktdrevet i munnen med et lite innslag av sødme. Blodfersk vin. Fin balanse i finish, kanskje (?) ørlite varm, floralt preg.

OMS: Grapefrukt på nesen, men det modereres fort. Lett på foten; elegant, lekker, lang – og fersk.

 

3.2. Riesling Senftenberger Hockaecker 2001, Nigl
OR: Frisk og lettbent denne og med mer modne aromaer. Harmonisk og vellykket vin med innslag av vanilje og blomster. Kanskje et ørlite snev av malt? Lett stil, fin vin.

OMS: Semulegrynsgrøt. Litt sviende alkohol, kanskje? Snodig ettersmak som den går av seg etter litt tid i glasset. Fin balanse og munnfølelse – rent bortsett fra at alkoholen er litt merkbar.

 

3.3 Riesling Privat 2001, Nigl
OR: Snev av sekundæraromaer, med veldig trøkk og konsentrasjon, grapefruktbitterhet i finish, men mangler litt kompleksitet til å balansere ut størrelsen. Flotte syrer, men blir kanskje mer imponerende enn egentlig forførende?

OMS: Gule frukter, smidig og intens. Lang ettersmak, og ingen petroleum. Jeg har smakt denne bedre – ganske nettopp. Enig med Odd: mer imponerende enn lekker.


4.1 Loibner Steinertal Riesling Smaragd 2001 Alzinger
OR: Floral og lett med nydelig fokus i munnen og frisk avslutning. Flott grep, stilig og upretensiøs, stram og syrlig med flott mineralitet. En kontrast til foregående, og en strålende vin.

OMS: Fremstår som ganske ung, tross alderen. Frisk, litt eple, men også et gummiert preg. Den er også ganske reduktiv i finish. Intens, og frukten er litt kandisert. Jeg er betydelig mer forbeholden enn Odd, og foretrekker klart Privat!

 

4.2 Dürnsteiner Hollerin Riesling Smaragd 2001 Alzinger
OR/OMS: Oksydert – eplemost!

 

4.3 Riesling Setzberg 2001 Hirtzberger
OR: Frisk duft av pære, blomster og friske epler. Utrolig flott munnfølelse og balanse og voldsom lengde. En knallvin og en av de aller beste i en veldig bra smaking.

OMS: Flott!

 

4.4 Riesling Hochrain 2001 Hirtzberger
OR: En noe annen stil her, men like overbevisende. Mer trøkk, med nesten litt restsødme, rik men likevel fokusert, pære og grapefrukt. Komponentene er utrolig godt integrert og munnfølelsen er igjen utrolig lang. Meget luksuriøs stil, hele opplevelsen er liksom drapert i fløyel.

OMS: Litt ost. Parmesan. Flott!

(På disse to siste vinene var mine notater svært kortfattede. Hva er det å si om perfeksjon?


5.1 Grüner Veltliner Kammerner «Lamm» 2007 Gobelsburg

OR: Moosbrugger på Gobelsburg har vel på mange måter overgått sin mentor Brundlmayer etter hvert. Fersk, kjølig vin, pære og hvit pepper, frisk mineralsk smak med snev av asparges og grønne urter. Kanskje noe lav i syre, men elegant og deilig vin.

OMS: Lett, lekker – men kanskje vel alkoholisk. Ikke spesielt lang, og heller ikke særlig syrlig, men en harmonisk og fin vin.

5.2 Grüner Veltliner Kammerner «Lamm» 2006 Gobelsburg
OR: En årgang som både av Moosbrugger (den reneste frukt jeg har opplevd) og andre rates høyt, men jeg stusser over at mye av det lille jeg har smakt fra årgangen fremstår som varmt og alkoholsterkt i stilen. Det har også denne vært preget av, selv om det nå er mindre uttalt enn for et par år siden (jeg har smakt et par flasker siden den ble sluppet). Fast fin lengde og bra finish tross den ganske massive stilen, og den bærer alkoholnivået greit. Kanskje alt den trenger er masse tid…..

OMS: Nedtonet aromatikk her. Mineralsk, men litt lapp i forhold til alt annet denne kvelden. Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror noen overdriver årgangens kvaliteter. Mine resterende flasker skal få ligge. Lenge.

 

5.3 Achleiten Grüner Veltliner Stockkultur 2007 Prager
OR: Fra en liten parsell med vinstokker i buskform. Massivt aspargespreg rett fra flaske, men det forsvinner etter hvert. Intens kraft og stor fasthet, syrene er uhyre godt pakket inn, innslag av sødme, svært lang og harmonisk. En forbløffende vin som er på tok for ung….

OMS: Nydelig duft. Litt asparges. Krystallinsk, definert, og kort og godt fantastisk. Sammen med de to fra Hirtzberger: i en klasse for seg. Denne er nok flott hele tiden, og det er en smakssak om den er for ung eller ei.


6.1 Grüner Veltliner Prestige 1992 Allram
OR: Snev av kork her, borderline men dog. Kvae og appelsin på duft, lett ufokusert og daff, men kommer seg riktignok med lufting med bedre grep i munnen og større kompleksitet. Totalt sett er dette likevel ikke imponerende, det er muligens korken som har tatt ”toppen” av vinen her, men 92 er kanskje ingen stor årgang, og Allram er kanskje en bedre produsent nå enn de var den gang?

OMS: Moderat kork. Syrlig, javel, men totalt sett uinteressant.

 

6.2 Grüner Veltliner Gaisberg 1993 Allram
OR: Frisk og syrlig vin med godt grep i mnnen, snev av grønne pærer. Ikke sliten, men heller ikke veldig kompleks, lite stofflighet her, relativt enkel vin etter mine begreper.

OMS: Klar og litt metallisk duft, men litt gummiert i ettersmaken. Syrlig, men lite mer. Grei nok, men lite å skryte av.


7.1 Riesling Klaus Smaragd 2001, Jamek
OR: Kraftig vin med mye syrer, modne epler og gul frukt. Kompleks vin men kanskje litt over the top i stilen? Mener å ha opplevd denne friskere og mer harmonisk før (har drukket en håndfull flasker gjennom årene, 4 av oss var i Wachau i 02 og handlet en kasse av denne hos Jamek rett etter at vinen var sluppet).

OMS: Mye flottere enn den 18 år eldre onkelen under. Det høres ut som en motsetning, men likevel: lekker og brutal.

 

7.2 Grüner Veltliner Achleiten Auslese trocken 1994 Jamek

OR/OMS: Ekstremt korket….returen til polet gikk greit (kjøpt på et av spesialslippene i løpet av det siste året).

7.3 Riesling Klaus Spätlese trocken 1983, Jamek
OR: Snev av petroleum her. Slank og elegant med fin friskhet i munnen, bra kompleksitet. Har hatt denne før og da utviklet den seg (positivt) i glasset hele kvelden. Flott vin som kanskje også denne gang hadde hatt godt av mer tid i glasset.

OMS: Lekker, litt bitter og endimensjonal. Omtrent som Breuer sine viner på omtrent samme alder. Best på duft.

Bergens eldste vinklubb