Riesling fra Mosel 203.03.2002

Av Odd Rydland

Les også: Smaking med Wilhelm Haag, Weingut Fritz Haag og Jean-Luc Pepin, Domaine Comte de Vogue (27.05.00) – av Odd Rydland

Riesling er klart en av de mest interessante druer som finnes. Selv om hvitviner av Riesling etter min smak overgåes av Chardonnay-viner fra sentral-Frankrike har Riesling en jevnt høyere kvalitet enn Chardonnay (du verden så mye dårlig Chardonnay det lages!), og druen har en kombinasjon av tydelig signatur og transparens for voksebetingelser  som gjør den ganske unik og veldig interessant.

VB hadde i fjor høst en Østerrikesmaking (som dessverre aldri har blitt oppsummert) bestående av Riesling og Gruner Veltliner, og for 2 år siden hadde vi en større smaking av Alsace Riesling. Etter et nylig besøk i Wachau/Krems/Kamptal er det fristende å skrive litt om Østerrike, men det får foreløpig ligge. Jeg får nøye meg med å konstatere at 2001-årgangen i Wachau er verdt å se opp for – og at vi tilhengere av slanke, syrestramme og terroirtypiske viner her har fått noe langt mer interessant enn de til dels botrytiserte, varme og ganske massive vinene fra særlig 1998 og 2000.

Denne kvelden var det Tyskland sin tur, og det var ikke bare rene Moselviner som var med. Viner fra Ruwer og Saar, som er sidedaler til de øvre deler av Mosel, og som ofte grupperes sammen med Mosel, var også med, og siden det er første gang jeg har smakt et såpass bredt spekter av viner under ett fra dette området, var det enkelte interessante forhold å merke seg.

Så får vi se om det blir mulig å få gjort noe mer med Rheingau senere. Selv om tyske vinlover, med sin blanding av uforståelige og til dels likelydende navn, ingen vingårdsklassifisering og et unikt fokus på sukkerinnholdet i de innhøstede druene som sier lite om vinens sødme eller tørrhet, og med ofte ganske uklar informasjon om druetyper, har klart å gjøre det ganske umulig å holde seg orientert for forbrukere flest, så hadde vi likevel samlet 16 deltagere. Ikke verst.

Flight 1

Dette var 3 årganger av en gammel og ganske rimelig slager i polets basisutvalg. En av de få tyske vinene man kan finne i polets hyller som er verdt å kjøpe. Ellers er det bestillingsutvalget som gjelder. Hvordan hadde disse holdt, og hvordan hadde de utviklet seg?

Jeg besøkte forøvrig Ernst Loosen i 1997 og fikk bla en veldig interessant gjennomgang av geologien i hans ulike vinmarker.

Wehlener Sonnenuhr Kabinett 99, Dr Loosen
Delikat nese med eple og pærer med svake honninginnslag, forbausende sødmefyllt for en Kabinett, men med fine syrer og bra lengde. Frisk, delikat vin med Granny Smith karakter, kanskje litt løs i frukten og litt lav i syren.

Wehlener Sonnenuhr Kabinett 97, Dr Loosen
Noe mer mineralsk og med mer pågående syrer. Primærfrukten er falmet, og den for moden Riesling karakteristiske petroleumsduften er tydelig. Ørlite snev av svovel – noe som kan være et problem med mange Moselviner, særlig når de er unge. Denne kan nok knapt kalles ung, og understreker at svovel kan være et problem i disse vinene. Gjæringen stoppes når det enda er mye sødme igjen – og man er avhengig av å få drept gjærcellene 100%.

Wehlener Sonnenuhr Kabinett 94, Dr Loosen
Mer primærfrukt i denne igjen, mindre syrlig og kanskje litt ustrukturert i frukten. Pære og gule epler – Golden Delicious – også denne litt beskjeden i syrene etter min smak

Disse tre vinene hadde en veldig flott og illustrerende progresjon i fargen, fra lett grønngylden til en mer mettet gulfarge for den eldste. Bra viner, særlig til prisen, men som kommentarene vel sier er det mer å hente. Ingen av de var veldig komplekse. Jeg kan ikke dy meg for å spekulere om ikke en del av disse vinene hadde vunnet på å bli gjæret ut litt tørrere?

Flight 2

Bernkasteler Doktor Kabinet 99, Dr Thanisch
Lukket nese som er litt vanskelig ”å lokke ut”. Ganske kompleks, honningpreget smak med litt solbær og blomsterhonning. Igjen beskjeden syre, veldig delikat vin. Fin og velbalansert, med unntak for den litt lave syra.

Piesporter Goldtrøpfchen Spætlese 98, R. Haart
Svovelstikk. Ikke første gang jeg opplever det i unge viner fra Reinholdt Haart. Flotte syrer, men må dessverre fastslå at det er dårlig timing å ta denne nå. Bra konsentrasjon i munnen, men vanskelig å vurdere. Trenger tid, svovelsikket kommer til å blåse av. Haarts viner trenger bestandig tid, jeg synes de vanligvis blir veldig løse i strukturen som unge. 90 Goldkapsel av denne var sublim i 97.

Flight 3

Saarburger Rausch Spætlese 95, von Zilliken
Saar er en sideelv –og vinene  blir klart syrligere enn vinene fra lenger nede i selve hovedelva.

Denne viner er mer mineralsk og langt mindre floral enn vinene fra selve Mosel-dalen.Meget fine syrer med honning og grønne epler, et tydelig sitruspreg (aprikoser?) som ofte finnes i Saar/Ruwer viner.

Jeg synes de økte syrene og de klart definerte sitrusaromaene som synes å være typisk for viner fra Saar/Ruwer (særlig innslag av aprikoser) kler disse vinene veldig godt, og en av bonusene ved denne smakingen var  at den gjorde meg oppmerksom på de ganske distinkte forskjellene i stil mellom Saar/Ruwer og selve Mosel. En Eitelsbacher Karthauserhofberg Spætlese 97 fra Tyrell-familien i Ruwer, drukket noen få uker etter denne smakingen, understreket dette poenget ytterligere.

Saarburger Rausch Spætlese 90, von Zilliken
Meget sitruspreget og syrlig. Et lite snev av utvikling i form av petroleum (Firne som tyskerne kaller det) . Lite honning her. Veldig muskuløs vin med stor struktur, viskøs, men mangler kanskje litt eleganse. Typisk for et varmt år.

Flight 4

Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spætlese 00, Fritz Haag
Se også notater fra en Haag-smaking annet sted på denne siden,

Meget ren, men med litt lukket nese. Flotte syrer, velbalansert og frisk. Diskret frukt med fin konsentrasjon, snev av sitrus og honning med en veldefinert mineralitet. Syrlig og rent, men med et ørlite snev av lanolin. Overbevisende fra et vanskelig år.

Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spætlese 99, Fritz Haag
Langt mer utviklet nese med snev av petroleum – overraskende. Igjen pangsyrer og en velbalansert friskhet, med innslag av grapefrukt. Noe mineralitet her og, men ikke så uttalt.

Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spætlese 97, Fritz Haag
Stor og velutviklet vin, den mest honningpregede av disse tre. Nese med innslag av grønne epler og symaskinolje. Flotte og rene syrer med noe fersken og mango i smaken, noe underliggende tropisk i denne vinen. Fin lengde.

Renhet og flotte syrer som alltid fra Fritz Haag.

Flight 5

Schartzhofberger Kabinett 95, Egon Muller
Her er vi i den klassiske Saar eiendommen framfor noen. Utviklet duft. Fremstår som litt ubalansert med et lite ”hull i midten” og relativt aggressive syrer. Gule aprikoser her og, fersken, stramme syrer – men skuffende fra Muller, og kan ikke måle seg med Zilliken.

Schartzhofberger Kabinett 90, Egon Muller
Denne er også utviklet på nesen, men vesentlig bedre balansert. Sitruspreget og mineralsk, neddempet honningpreg og med snev av gule aprikoser og fersken. Ikke fullt så kompleks og mineralsk som Zilliken. Hint av petroleum på denne, men fortsatt ung og stram. Nydelig.

Flight 6

Maximin Grunhaus Abtsberg Spætlese 99, von Schubert
Her er vi Ruwer, den andre høyt beliggende sideelven, i von Schuberts klassiske ”monopole” Bruderberg, Herrenberg og Abtsberg (nevnt i stigende kvalitet). Nydelig eiendom, som ligger rett overfor vinmarken som har perfekt eksponering. Vel verdt et besøk (etter avtale) – var der i 98 – mye bikkjer på gårdsplassen, så har du hundeskrekk er du herved advart. Meget lys i fargen. Svovel og uren på nesen. Dårlig renholdt svømmebasseng på nesen. Her har noe gått galt, men det er ikke korken. Smaker faktisk ikke så verst, men umulig å vurdere. Synd.

Maximin Grunhaus Abtsberg Spætlese 89, von Schubert
Snev av utvikling, petroleum og honing. Fint og velbalansert, men ikke veldig komplekst. Snev av noe søtlig og krydderaktig, ingefær/kanel? Fin balanse, flotte syrer og bra lengde. Er det litt botrytis i denne? Kanskje litt for varm årgang, jeg er ikke veldig oppdatert på årganger i Tyskland.

Maximin Grunhaus Herrenberg Spætlese 88, von Schubert
Veldig preget av sitrus og appelsinskall. Fremstår som mindre søt enn 89. Stram, fin og underliggende mineralsk.definitivt innslag av kardemomme, flott lengde, kompleks vin – til tross for en potensielt ikke fullt så godt beliggende del av vinmarken som Abtsberg. Skulle gjerne smakt Abtsberg 88.

Flight 7

Urtziger Wurzgarten Auslese 97, Dr Loosen
Vinmarken har en veldig varm og fin eksponering, og basalten som er særpreget for denne gir svært rike og litt eksotiske viner, noe som også vinmarksnavnaet sladrer litt om. Meget ren frukt, litt uforløst i nesen kanskje, men veldig delikat frukt med innslag av tropisk frukt og rosiner. Syltet frukt med innslag av fine, men kanskje litt lave, balanserende syrer, fin lengde. Snev av appelsinskall og koriander. Syra godt innpakket i sødme, som trenger tid for å integreres.

Urtziger Wurzgarten Auslese 95, Dr Loosen
Veldig mye mørkere enn 97. Tydeligere nese, krydret stil med lett utvikling, igjen smak av appelsinskall og julekrydder. Snev av lakris. Begge vinene fremstår som faste og med flott struktur. Spennende vinmark!

Flight 8

Erdener Prelat Auslese 97, Dr Loosen
Særdeles sitruspreget nese. Er denne lett korket? Tror ikke vinen er korrekt.

Erdener Prelat Auslese 97, Dr Loosen
Nydelig ravgul farge med deilig honningsødme på nesen. Rik vin med utpreget mineralske undertoner, svært søt men med flott stramhet og struktur, veldig fokusert i smakskurven. Floral og kompleks med innslag av lychee-frukter. Strålende vin.

Konklusjon? Personlig liker jeg mine Rieslinger tørrere enn stilen i Mosel. Og smakingen illustrerte at Saar/Ruwer vinene har en syre og sitrusbasert struktur som gir viner som fremstår som fastere enn de rene Moselvinene. Men Moselterroirene er utrolig spennende, vinene er svært rimelige i forhold til kvaliteten, og Moselelva er et vakkert skue på sommeren.

Bergens eldste vinklubb